Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

DUHOVNOST

UCM

"Kršćanine, postani svjestan svojeg dostojanstva"

JEDNO SRCE I JEDNA DUŠA

 

Zlatko Sudac

 

 

DUHOVNOST: velečasni Zlatko Sudac

 

 

Htio bih vikati na uši kršćanima: „Agnosce, christiane, dignitatem tuam!" – „Kršćanine, postani svjestan svojeg dostojanstva!" Naša Raspeta i Uskrsla Ljubav treba duše koje će potpuno prirodno i uz veliko sebedarje u svijetu živjeti u potpunosti kršćanskim životom.

 

Poziv kršćana je poziv Svetosti. Svi kršćani, upravo zbog toga što su kršćani, obvezni su, koje god mjesto zauzimali, što god činili, na kojem god mjestu živjeli – biti Sveti.

...

„Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svim umom svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom", ali i „bližnjega svoga kao sebe samoga" – poziv je na Svetost.

 

Ta tako jednostavna i jasna ideja, dvije zapovijedi Ljubavi i sažetak cijelog zakona Božjeg, izgubila je snagu i u našim danima ne konkretizira život mnogih kristovih učenika.

 

Danas je osiromašio kršćanski ideal u umovima mnogih.

Misle da je ideal Svetosti previsok za njih i da ta težnja ne može naći mjesta u srcima kršćana današnjice. Misle da oni koji žele biti ambiciozni u današnjem svijetu i u njemu nešto postići, ne mogu ujedno i ići putem Svetosti, ali se varaju. Što to imam, što sam to postigao i što će to ostati u ovome svijetu mimo Boga i puta Svetosti? Svi su kršćani, bez razlike, prema riječima svetog Pavla - „rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen od Boga". Prvi kršćani, svjesni svojeg dostojanstva, međusobno su se oslovljavali sa „Sveti".

 

Kada ćemo se osloboditi tog straha pred Svetošću?

Kada ćemo dopustiti da se naša inteligencija, slobodna od predrasuda, mirno otvori? Kada ćemo shvatiti Srcem, da nas naša Raspeta i Uskrsla Ljubav želi Svetima? Kakvo god bilo naše stanje, naša dob, naše snage, naš društveni status, ako smo kršćani – Bog nas želi SVETIMA. Kao u počecima kršćanstva, tako i danas, u novom mileniju, u tom dubokom uvjerenju i nadahnuću Svetosti mi kršćani trebamo formirati jedno Srce i jednu Dušu, jer će nam svima u protivnom budućnost biti vrlo neizvjesna. „Multitudo credentium erat cor unum et anima una" – „U mnoštvu onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša", i upravo zato povjeravamo se zaštiti Djevice Marije koja je „Regina sanctorum omnium" – „Kraljica Svih Svetih" kako bi ideja Svetosti bila u našim životima svakog dana još jasnija, jača i konkretnija te urodila plodom...

...jednog Srca i jedne Duše.

 

 velečasni Zlatko Sudac

 

 

Foto: 1. Izvor

 

Priredio: DPCM
Izvor: velecasnisudac.com
 
 
 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 205 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com