Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

 Djevica Marija

 

Nikola Bralić, trener braće Sinković, ima zanimljivu uzrečicu za stvari koje ne razumije: "Čuj, ja se ne razumijem u to, ali ću ti objasniti. " Tako je i s vjerom. Mogu ja ovdje "trubiti" tri dana, ali ako ti Bog nije dao dar vjere, da to doživiš, ništa od toga. Istina o Mariji može se prihvatiti samo vjerom. To je tisućljetna crkvena tradicija. Stari zavjet je bilo vrijeme kad se Bog očitovao kao Otac. U Novom zavjetu očitovao se kao Sin, nakon Uzašašća, vrijeme je Duha Svetoga. Zadatak Duha Svetoga je utjelovljavati u nas Isusovo djelo, tj. vjerske istine.

Može li se i na tebe primijeniti vic: Koji prometni znak nikada nećete vidjeti na crnogorskim cestama? Radovi u tijeku. Možda si već davno odustao od Boga. Možda se ne sjećaš svih riječi Očenaša ili Zdravomarije. Bog od tebe ništa ne očekuje i nikada ne odustaje. Čeka pun nade i ljubavi.

U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«  ( Lk 5, 27-32 )

Mariji se Bog obratio u Nazaretu po svom anđelu i povijest spasenja je započela. Samo jedna žena! Samo jedna odluka!

Djevica MarijaPrema najstarijoj crkvenoj tradiciji Marija je, nakon Isusova uzašašća, živjela još 25 godina, do svoje 72 godine. U vrijeme Isusovog skončanja živjela je neko vrijeme u Jeruzalemu. Apostol Ivan nakon toga odveo ju je u Efez. Deset godina kasnije vratila se u Jeruzalem obilazeći sva sveta mjesta. Dani su joj prolazili u uspomenama na "silna Isusova djela" i vjerojatno se pred apostolima zauzimala za "Isusovu stvar". Nadživjevši sina, u predvečerje svog života, prisjećala se sinovljevih obećanja: "U kući Oca moga ima mnogo stanova... Idem da vam pripravim mjesto. Doći ću i uzeti vas da budete tamo gdje sam ja."  (Iv 14,2)

Oko "njezina smrtnog kreveta skupili su se svi apostoli", osim Tome. Kad je stigao tri dana kasnije zaželio je vidjeti Mariju "barem mrtvu u grobu". Nakon što su otvorili grob u stijeni tijela nije bilo.  Osjetili su "miris Marijinih haljina" i čuli anđeosko pjevanje. Poslije XII. stoljeća nastaje slikarski prikaz kako Marija s neba pruža pojas nevjernom Tomi da bi ga uvjerila u uznesenje. Od XV. stoljeća slikana je s polumjesecom pod nogama i vijencem od 12 zvijezda oko glave. Čeznimo da nas Marija dočeka pri prijelazu i odvede svome Sinu.

Prenašana vjera, apokrifni spisi i štovanje uznesene Marije u liturgiji od najranijih vremena, dovelo je do toga da je papa Pio XII. tu istinu svečano proglasio 1.XI.1950. godine. Istočni kršćani (pravoslavni) blagdan Uznesenja nazivaju "Uspenije-Usnuće", vjerujući da je Gospa prešla u slavu kroz neki mistični san.

Nema te rakete ili anđeoskih krila koji bi Mariju uznijeli u raj. Sili i ljubavi Božjoj sve je moguće. Za kraj utješna prastara molitva preobraženoj Majci:

"Pod Tvoju se obranu utječemo,sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi.

Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša!

Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen."

Vjeroučitelj - I.D.
 
 
 
 
 
15.8.2016.

 

Vjeroučitelj I.D.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 318 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com