Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

VjeroučiteljKamilo

 

 

 

Kamilo de Lelis

Dospjeti na prosjački štap. Potpuno osiromašenje, materijalno i duhovno. Beznađe je posljedica takvog stanja. Rješenje: ŽIVI ŽIVOT ODGOVORNO. Svatko ima bar jednu takvu obeshrabrujuću situaciju. Dio osmaša i srednjoškolaca zbog nerada isijavaju depresiju, zatrudnjela djevojka živcira mladića, izgubljen posao zbog krađe. Tko ne bi poludio? Nitko nije za osudu iako se sami dovodimo u većinu takvih stanja. Upotreba mozga nije zabranjena.

 

Kamilo de Lelis (1550.-1614.), Talijan,  upravo je primjer kakvog trebamo. On je postao svetac Katoličke crkve. Teške naravi, neukrotiv. Kad je imao dvanaest godina umrla mu je majka, a otac je zbog posla često izbivao. Jedini antidepresiv bile su mu skitnje, kockanje, kartanje i svojeglavost. Nije mario za školu i obveze. Otac  ga je uvukao u vojsku misleći da će ga disciplinirati. To nije bila redovita državna vojska već plemićka, prepuna avanturista svake vrste.

U vojni pohod protiv Turaka kod Lepanta prijavljuju se i otac i sin. Obojica se razbolješe, otac umrije a sinu je ostala neiscjeljiva rana na desnoj nozi. Inače nerazuman zavjetovao se, ozdravi li postat će franjevac. Strah i tjeskoba. Kad je prizdravio lakomisleni momčić brzo je zaboravio obećanje i opet se htio pridružiti vojsci. Odbijen otišao je na liječenje u bolnicu svetog Jakova u Rim. To su bile više ubožnice ili sirotišta nego bolnice, utočišta bolesnika, siromaha , prosjaka i neugodnih tipova. Otpustili su ga zbog svadljivosti i strastvenog kartanja.

 

BeznađeBeskućnik se potom javio u venecijansku, kasnije španjolsku vojsku i ratovao od Kotora do sjeverne Afrike. Pravi legionar. U nekoj pogibeljnoj oluji sjetio se nekadašnjeg zavjeta, i ako preživi, postat će redovnik. Drugi put. Na muci se poznaju junaci. Jeste li se prepoznali? Preživio je i zaboravio na zavjet. Može li čovjek pasti niže? Može. Prokartao je sav novac, vojničku kabanicu i košulju. E, za ovo moraš imati želudac. Prosjački štap. Sigurno mu je, kao i većini, Bog kriv za sve.

Prvi put u životu prionuo je uz posao u nekom franjevačkom samostanu, SVLADAO SE i smirio. Zbog rane otpustili su ga iz samostana. Vraća se u bolnicu sv. Jakova i nakon tri godine liječenja ponovno želi u isti samostan. Ondje  mu se rana ponovno otvorila i velikom radošću primljen je nazad u istu bolnicu. PROMIJENIO SE, uzoran u svemu, izabran je za pročelnika.

Na poticaj ispovjednika Filipa Nerija (o tom genijalcu drugi put) tridesetdvogodišnji Kamilo sjeda u školske klupe. Neizobraženi laik uskoro je zaređen za svećenika. Neshvaćeni u želji dvorenja bolesnika, on i drugovi, otpušteni su iz bolnice. Dvorili su bolesnike po bolnicama i privatnim kućama. Ondašnji papa dopustio mu je osnivanje nove družbe iako je takav rad za ondašnju Crkvu bio "fuj". Naporna putovanja pješke ili na konju, bolesna noga i želudac, bubrežni napadi, a osobito neugodna subraća koja su ga smatrala prezahtjevnim, potakla su ga da se posveti samo bolesnima. Zaštitnik je bolnica, bolničara, bolesnika i umirućih. Svojih pet bolesti nazivao je pet Božjih smilovanja prema njemu.

Ono u čemu smo sami patili u tome možemo drugima pomoći. Tajna vjere.  

 

Spasiteljski poziv: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti." (Mt 11,28)

 

Vjeroučitelj

 
 
 
 
 
21.7.2016.

Vjeroučitelj I.D.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 334 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com