Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

OlujaPOVIJEST

 

Pobuna na Baniji - Crne Mambe

Balvan revolucija - Crne MambeTerorizam koji su zbog demokratskih promjena hrvatski Srbi najavili kolovoškom „balvan revolucijom“, od 27. rujna 1990. na području Banovine poprimio je novu, radikalnu dimenziju. Zbog organiziranja demonstracija, a poučeno ponašanjem kninskih milicajaca koji su odbili poslušnost, Ministarstvo unutarnjih poslova počelo je  izvlačiti dio naoružanja iz policijskih postaja u Obrovcu i Dvoru na Uni. No Srbi su provalili u njih i oteli oružje, a potom se na Banovini radikalizam rasplamsao.

Srbi su najprije u Glini spriječili aktivnosti policije i uzeli oružje iz te postaje, a zatim su sličan scenarij provodili u Petrinji, Kostajnici i Dvoru na Uni. U Petrinji su ekstremizmom pokušali nadomjestiti činjenicu da nemaju većinu u gradu pa su 28. rujna naoružani nezadovoljnici pozivali na oružani ustanak, upali u Općinski centar za zaštitu od požara, aktivirali sirene i oduzeli vatrogasno vozilo. Pred policijskom postajom u Petrinji velika masa nastavila je prijetiti. Pritom su napali novinarsku ekipu HTV-a i uzeli joj opremu. Ozlijeđeni novinari spasili su se bijegom u policijsku postaju.

Na sličan su način napadani i drugi hrvatski novinari koji su izvješćivali s uzavrele Banovine. U kaotična tri dana napadane su policijske postaje, blokirane prometnice, presretana vozila. Stoga je hrvatska policija intervenirala na području Petrinje i Dvora na Uni, a u raščišćavanju nereda ranjen je Josip Božičević, pripadnik specijalne policije. Situacija je stavljena pod kontrolu.

Prema modelu slično organiziranih nereda u dalmatinskom zaleđu, ni na Banovini policajci srpske nacionalnosti nisu ništa učinili, nego su štoviše dijelili oružje ekstremistima i pomagali pobunu. Zbog toga je priveden Ljuban Lončarević, načelnik policijske postaje u Petrinji, a neki od ekstremista uhićeni su. Dio ih se sklonio u vojarne JNA, dok su mnogi naoružani otišli u šumu tvrdeći kako im se sprema odmazda ustaških vlasti.

Masovni neredi na Banovini bili su jasna najava nastavka oružane pobune i početka krvavih sukoba, do kojih je dovela velikosrpska politika.

Balvani - UCMBalvanijada - UCMbalvanijada - UCM

Oluja

Foto: 1. zadarski.slobodnadalmacija.hr, 2. wikipedia.org, 3. sibenik.in, 4. zadarski.slobodnadalmacija.hr, 5. sibenik.in

 

Pin It

Tomislav Šulj

hrenfrdeit

Trenutno posjetitelja

Imamo 887 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
"NAJ" ambasadori i promotori Hrvatske 2017/2018:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja