Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Indeks Članka

 

uvodi u ratni putUvodi u ratni put

 

 

 

Brebrić

1991. godina

VELIKO SRCE

Dva su velika datuma koja će ostati trajno zabilježena  u povijesti Hrvatske vojske: to su 15.svibnja 1991.godine kada su nastale prve četiri gardijske brigade i 28.svibnja 1991.godine kada su se predstavile javnosti na postrojavanju na stadionu NK Zagreb.

Oči hrvatskog naroda gledale su s ponosom i poštovanjem u mladost koja je uzela oružje u ruke spremna da položi i život na Oltar domovine. Ipak u srcima je još tinjala vjera i tračak nade da do krvavog sukoba  neće doći, da će prevladati razum a srpske najradikalnije stranke odustati od nerazumnih i ubilačkih namjera. Još je bilo mogućnosti da Milošević obuzda razjarene horde koje su divljale Hrvatskom, urlikale četničke parole u kojima se izražavala teška mržnja za promjenom političkog sustava. I dok je hrvatski narod svim srcem prigrlio namjeru da se stvori nova suvremena i samostalna Hrvatska država neprijatelji takve ideje uzeli su oružje u ruke i počeli s neviđenim terorom prema hrvatskoj vlasti i krajevima koji su se do jučer smatrali zajednički i gdje je suživot Srba i Hrvata bio nešto sasvim normalno, ljudsko.

Hrvatskom narodu, u zemlji i inozemstvu,  nije ostavljena ni najmanja traka svjetla koja bi ukazala da ima izlaza u dogovoru i novom zajedništvu naroda u Hrvatskoj. Neprijatelj je pošao putem mržnje, noža i oružja koje je svom silinom  progovorilo u Borovom Selu i mjestima s većinskim srpskim stanovništvom. Zato s ponosom gledamo na stvaranje Hrvatske vojske i policije.

Stasiti mladići i djevojke koji su tvorili jezgru Brigade i Prvog pješačkog bataljuna (bojne) već su prošli vatrena krštenja u područjima zahvaćenim velikosrpskom pobunom a došli su iz   postrojbi temeljne i specijalne policije iz različitih policijskih uprava.

Pripadnici Druge “A” gardijske na čelu sa zapovjedništvom aktivno su radili na popuni postrojbe i provedbi vojne obuke za buduća djelovanja. Prelazak iz policijske postrojbe u vojnu tražio je vrijeme, opremu, sposobne instruktore, poligone, uigranost, koordinaciju i srce, no od svega navedenog u prvoj ratnoj godini bilo je samo veliko srce gardista koji su svojom požrtvovnošću, životima i tijelom kupovali vrijeme oružje otimali iz kasarni JNA i vojnih skladišta. Primjer Bjelovara pokazuje da je oružje plaćano životima i krvlju.

Hrabrost nije gubljena ni u trenutcima kada je prijatelj umirao na rukama, ni kada je strahovita vojna sila krenula silnom vatrenom moći uz podršku vojnih zrakoplova na malu skupinu bojovnika, djelić Brigade ili pojedine bojne. To je bila godina kada se sanjalo o oklopu, jakom topništvu, suvremenom protuoklopu…

U takovim uvjetima postrojbe Druge gardijske brigade su tijekom prve ratne godine, zajedno  s ostalim postrojbama i stanovništvom Banovine i Korduna,  spriječile agresora da do primirja potpisanog 3. siječnja 1992.godine, izvrši okupaciju tih krajeva u potpunosti ovlada Siskom i Karlovcem, te nastavi pritisak na Zagreb.

Zbog duge crte bojišta, te uporabe brigade po dijelovima, ratni put Brigade opisat će se po pješačkim bataljunima (bojnama) za prvu ratnu godinu. Doduše veća suradnja i upoznavanje, kako zapovjednika tako i gardista, može se zamijetiti u području „Glinskog džepa“ gdje su se zajedno borili i upoznavali gardisti sve tri pješačke bojne. Tu su stečena dragocjena iskustva za nastavak ratnih djelovanja.

Ne štedeći sebe Brigada je za domovinu Hrvatsku prve ratne godine položila 68 mladih života.

 

1992. godina

Druga ratna godina započela je Sarajevskim primirjem. Strane su ga uglavnom poštovale osim što sporadičnog djelovanja snajperima i pješačkim oružjem.

Postrojbe Brigade su čvrsto držale crtu bojišta u Sunji, Blinjskom kutu, Šestanj brdu i Glinskoj Poljani a za ostali dio bojišnice su bili u pripravnosti.

Konačno je došlo i nekoliko tjedana za saniranje gubitaka, popunu u ljudstvu i tehnici, te za otpočinjanje prvih vježbi i gađanja na priručnim poligonima i strelištima u Dugom Selu, Zagrebu, Sisku i Vrbovcu. Časnici su mogli obići ranjene i povrijeđene po bolnicama, te rješavati  dio životnih pitanja pripadnika Brigade.

To je godina u kojoj su umjesto oznaka dužnosti prvi put dodijeljene oznake činova sukladno ustrojbenim mjestima koja su se obnašala. Sređivani su  dokumenti za nova oružja koja su stizala u Brigadu (za tenkove i BVP, PO-sustave, topnička oružja, inženjerijske strojeve, PZO sustave…)

Na bojišnici koju su držali pripadnici Brigade nije bilo mira. Prvi puta su u Sunji snage Prve bojne mijenjale pripadnike Druge bojne što je neprijatelj htio iskoristiti. Isti je dan krenuo u topničko-pješački napad. Prekaljeni bojovnici su uzvratili svom žestinom. U vatri su upotrijebljeni i topnički projektili najvećih kalibara tako da je već u to vrijeme uspostavljena ravnoteža u topništvu. Postrojbe su se izmjenjivale na bojišnici te su se vršile, između ostalog, i pripremu za dolazak snaga UN-a i njihov razmještaj. Tako je na lokalnoj bojišnici došlo do novih odnosa te su se ratna djelovanja prenijela na Južno bojište. Tamo je u drugoj polovici godine upućena i s velikim uspjehom borbeno djelovala Taktička grupa (TG) Brigade.

Veliki broj pripadnika Brigade bio je porijeklom iz Bosne i Hercegovine i oni su zatražili odlazak u svoj rodni zavičaj sa željom da pomognu borbi hrvatskog stanovništva za njegov ostanak na rodnim ognjištima. Tako da su organizirani dragovoljci za područje Livna-Tomislavgrada i područje Posavine.

Tijekom druge ratne, 1992.godine, iz sastava Brigade život je izgubilo 48 pripadnika.

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 262 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja