Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Sauchu terete za 540.000 kuna i 1.360 eura
Sauchi odbijena jamčevina i ide u istražni zatvor
 

 

Saucha

 

Županijski sud u Zagrebu odbio je saborskom zastupniku SDP-a Tomislavu Sauchi jamčevinu te je odveden na mjesec dana u istražni zatvor u Remetinec.  

 

Saucha je prije dolaska pred suca tri sata iznosio obranu pred istražiteljima USKOK-a.Tereti ga se da je proračun oštetio za oko 540.000 kuna i 1.360 eura potpisujući inozemne dnevnice premijerovim savjetnicima koji tvrde da na putu nisu bili niti su podizali novac.


Zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac izjavio je ispred Županijskog suda kako je sudac istrage odbio prijedlog obrane da se Saucha pusti na slobodu uz jamčevinu i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sauchine odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha, njegova supruga, najavile su da će podnijeti žalbu na odluku o istražnom zatvoru. Predložili smo jamstvo i tražili zamjenu mjerama opreza, no sudac istrage ih nije uvažio. Imamo dobre osnove za žalbu,  kazale su odvjetnice. Otkrile su da je sud odbio jamčevinu od milijun i pol kuna, trostruko višu od navodne štete. USKOK je za Sauchu zatražio istražni zatvor. 


U Ravnateljstvu policije, na upit o Sauchinu uhićenju, kazali su da mogu potvrditi tek da je "uhićena jedna osoba" i predana pritvorskom nadzorniku. Prema predviđenoj proceduri, nakon što Sabor Državno odvjetništvo obavijesti o skidanju imuniteta protiv Sauche će biti pokrenuta istraga, a on će ponovno biti ispitan u svojstvu osumnjičenika. Zatraži li USKOK da mu se odredi istražni zatvor, o tome će danas ili sutra odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Skidanje zastupničkog imuniteta USKOK je zatražio radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta proizlazi da Sauchu terete da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura. Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016. 

Sumnjive isplate dnevnica u uredu bivšeg premijera otkrila je Državna revizija, a Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu. Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Navodno, Saucha grafološko vještačenje - nije prošao.

Tomislava Sauchu novinari su sreli u blizini Markova trga. Nije htio ništa kometirati jer kaže ne zna za što ga terete. "Bio sam otvoren prema medijima dva dana. Ne mogu više ništa komentirati. Cijenio bih da mi oslobodite prostor da mogu ići", kazao je.

 

Foto: 1. Petar Glebov/PIXSELL

Autor: UCM

Izvor: HRT

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 582 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com