Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 

Četvrt stoljeća od osnivanja Bedema ljubavi

Majčinska ljubav protiv tenkova JNA

 

Bedem ljubavi

 

 

 

Novosti iz Domovine

 

Bedem ljubavi je pokret koji je nastao 1991. godine, osnovale su ga majke čiji su se sinovi nalazili na odsluženju vojnog roka u JNA. Danas, 25 godina poslije članice Bedema ljubavi okupile su se na zagrebačkom Krešimirovu trgu.


Okupljeni danas zahtjevaju od državnih vlasti da se na zgradu pred kojom je prije 25 godina bila govornica stavi ploča kao spomen na veličanstveni skup. Također traže da se od srbijanskih vlasti zatraži filmska dokumentacija snimljena o Bedemu ljubavi i njegovom putu u Beograd. I na kraju žele da se 29. kolovoza proglasi danom mirovnih inicijativa u našoj državi.

 ...

Podsjetnik na 30. kolovoza 1991.: Bedem ljubavi - prosvjed majki protiv rata 

Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca!, poručio je generalima JNA hrvatski pjesnik Vlado Gotovac u glasovitom govoru na velikom skupu održanom 30. kolovoza 1991. u Zagrebu.

Govorio je majkama koje su ustale protiv generala JNA te osnovale pokret pod imenom Bedem ljubavi. Udružile su se kako bi izvukle svoje sinove iz JNA koja im je produžila služenje vojnog roka.

Tisuće majki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije stigle su u Beograd i ispred Generalštaba iznijele pet zahtjeva: otpuštanje vojnika kojima je istekao jednogodišnji vojni rok; premještanje vojnika kojima još nije istekao vojni rok u matične republike kako bi ondje odslužili ostatak; povlačenje Armije u vojarne; aboliciju svih vojnih bjegunaca; te, što je najvažnije, povratak mira u ratu što ga je izazvala velikosrpska agresija.

Građani Hrvatske pratili su 29. kolovoza konvoj majki cijelim putem do Beograda. No, iz Beograda su počeli stizati glasovi o lošim postupcima prema majkama, o tome da ih zlostavljaju vojni policajci. Ukratko, generali su ih prevarili. Nisu prihvatili njihove zahtjeve, odveli su ih u Dom garde na Topčideru, nitko im se službeno nije obratio, a iz medija pristup su imali samo srpski novinari. Ujutro 30. kolovoza razočarane i iscrpljene majke vraćale su se u Zagreb.

Dočekale su ih tisuće Zagrepčana koje su prosvjedovale ispred Komande Pete vojne oblasti. Od protekloga dana smjenjivali su se govornici, ugledni javni i kulturni djelatnici. Tomislav Ivčić izveo je "Stop the war in Croatia". Jedino svjetlo u tim trenucima bio je poziv majkama u Bruxelles, u sjedište Europske unije, kako bi pred europskim moćnicima iznijele svoje zahtjeve protiv Hrvatskoj nametnutog rata.

 

Foto: HRT Vijesti

Autor: UCM

Izvor: HRT Vijesti

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Vezani naslovi

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 263 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja