Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Imali smo 30 požara kod Zadra u jednom danu

Lozančić: Naučili smo dosta lekcija, budućnost je složena

 

Lozančić

 

Novosti iz Domovine

 

 

Po nekoliko parametara ovo je jedna od najtežih godina do sada u našoj protupožarnoj sezoni. Vidjeli smo veći broj požara u isto vrijeme u više županija. O štetama je još teško govoriti, dok se ne prijavi sva šteta no neke štete su neprocjenjive, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozačić odgovarajući na pitanje je li ovo bila najgora požarna sezona u povijesti hrvatskoga vatrogastva. 

 

 

O kritikama na rad sustava

Sustav kad je pod ovakvim pritiskom to predstavlja strašan stres na cjelokupni sustav, na kapacitete sustava i onda naravno da se vide slabosti, što mislim da je i normalno. Imali smo 30 požara kod Zadra u jednom danu. Ima dosta naučenih lekcija od toga jesmo li ovisni o kanaderima, kad kanaderi ne mogu letjeti imamo li dovoljno zemaljskih snaga, mogu li vatrogasci doći do svih područja, komunikacija se pokazala izazovom, vatrogasne snage nemaju iste uvjete i teren je različit po županijama. To su stvari koje ćemo dobro analizirati, rekao je Lozančić.

 

 

Čuju se glasovi da prije rata nije nikad toliko gorilo i da je ovo osveta poraženih protivnika Hrvatske, ima li uporišta za takve tvrdnje?

Nemam takvo saznanje. Čuo sam to po terenu, građani su takve izjave rekli. Upozorio bih da moramo biti odgovorni i pažljivi. Za takvu konstataciju treba dokaz i zaključak. Policija će napraviti analizu, ako postoji razlog za takav zaključak onda ćete za to i čuti, rekao je Lozančić.

 

Koliki je utvrđen postotak podmetnutih požara i koliko je osoba uhićeno, tko su oni?

Više desetaka slučajeva požara je pod sumnjom da su namjerno podmetnuti ili čisti slučaj nesreće. Ima više od 10 osoba za koje se sumnja da su podmetnuli požar, oni su sad pod istragom i vidjet ćemo što će pokazati istraga, odgovorio je Lozančić.

 

Treba li podmetanje požara kvalificirati kao terorizam kako bi prijetnja drakonske kazne odvratila svakog počinitelja?

To je moguće, ali bi to bilo teško utvrditi. Treba više investirati u edukaciju i preventivnu, podignuti svijest građana i raditi s mladima. Država to radi, ali je to jedan dugotrajan proces, a kazne moraju biti odgovarajuće, smatra.

 

Prije ste radili u obavještajnom sustavu, sada vam je jedna od zadaća saniranje eventualnih posljedica terorizma. Kako komentirate izjave predsjednice Republike o velikom broju ekstremista u susjedstvu, u BiH?

Terorizam je svakako nešto o čemu smo svi ravnatelji civilnih zaštita u okviru Europske unije razgovarali na zadnjem sastanku. To će svakako biti tema i na idućem u sastanku u Estoniji. Svi smo svjesni da je budućnost dosta složena, da su izazovi sve složeniji, da će biti uvjeti u kojima naše hitne službe rade u slučaju terorizma bit će jako teško reagirati jer neće biti normalna situacija, rekao je završno Lozančić za HRT.

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Šafarić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 327 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com