Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Iako u okruženju malobrojni hrvatski branitelji uspjeli su se oduprijeti agresorima

26. obljetnica obrane Zadra

 

Zadar

 

Novosti iz Domovine

 

 

Na današnji dan, 1991. godine junaštvom hrvatskih branitelja spriječen je prodor agresorskih snaga JNA i srpskih paravojnih postrojbi te njihov ulazak u Zadar. 

 

Tih prvih dana listopada 1991. grad je bjesomučno napadan, granatirani su svi mogući ciljevi, bolnica, katedrala Sv. Stošije, Kneževa i Providurova palača, te brojni kulturno-povijesni spomenici i civilni objekti. 

...

Danima je Zadar bez struje i vode bio izložen teškim napadima agresora, koji se koristio topništvom, zrakoplovstvom i ratnom mornaricom kako bi slomio otpor Zadrana. No u tome nije uspio. 

Iako u okruženju malobrojni hrvatski branitelji uspjeli su se oduprijeti agresorima, čiji je cilj bio osvojiti Zadar i presjeći Hrvatsku na dva dijela. Spriječeni su na Dračevcu gdje je u protunapadu odbijen neprijatelj.

U prigodi obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja 112. brigade Zadar, upriličeno je polaganje vijenaca pred Središnjim Križem na Gradskom groblju u spomen na sve poginule pripadnike 112. i sve hrvatske branitelje koji su položili život na oltar Domovine. U ime Grada Zadra, vijenac i svijeću položilo je izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Brankom Dukićem.

U temelje slobodne i neovisne države Hrvatske, svoje je živote ugradilo 74 pripadnika ove legendarne zadarske postrojbe u Domovinskom ratu, dok se dvojica do danas vode kao nestali. Također, teže i lakše je ranjeno više od 300 pripadnika brigade.

Obljetnica je prigoda da se još jednom prisjetimo važne uloge 112. brigade u Domovinskom ratu i zahvalimo svim njezinim pripadnicima što su hrabro i odlučno vodili teške bitke te na kraju izvojevali pobjedu nad neprijateljem. Velika je uloga 112. brigade u obrani grada Zadra i njegovog šireg zaleđa kao i doprinos u oslobodilačkim akcijama Maslenica i Oluja, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić naglasivši da je važno čuvati uspomene na događaje u Domovinskom ratu i na hrvatske branitelje te prenositi vrijednosti domoljublja naraštajima koji nisu neposredno sudjelovali u tim ratnim zbivanjima.

Za ukupan doprinos u razvoju hrvatske vojske , sudjelovanju u Domovinskom ratu i stvaranju i obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske, 112. brigada odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.

 

Zadar

 

 

 

Foto: 1. hrt.hr, 2. grad.tadar.hr

Priredila: Lorena Šafarić

Izvor: grad-zadar.hr, HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 316 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com