Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Oružane snage Republike Hrvatske još jednom su dokazale spremnost za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti

Borbena oklopna vozila Patria upućena u Republiku Litvu

Patria

 

Novosti iz Domovine

 

 

Borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema Oružanih snaga RH iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) upućena su danas u subotu, 25. studenog 2017. godine u jutarnjim satima iz Zagreba u Republiku Litvu.

 

Organiziranim transportom Hrvatskih željeznica u Litvu je krenulo 13 borbenih oklopnih vozila Patria 8x8 AMV, jedno borbeno sanitetsko oklopno vozilo Patria 8x8 AMV uz jedno borbeno oklopno vozilo za izvlačenje Patria 8x8 AMV, četiri teretna kamiona, jedan terenski kamion, terensko borbeno vozilo, elektroagregat, vagon za spavanje, dva terenska motorna vozila i 15 kontejnera.

...

"S obzirom da smo mi mehanizirano pješaštvo, ova tehnika nam je prijeko potrebna za svakodnevne aktivnosti u sklopu misije: imamo 13 borbenih oklopnih vozila Patria te jednu recovery i jednu sanitetsku Patriu koja služi, primjerice, za zbrinjavanje ranjenika", rekao je zamjenik zapovjednika 1. mehanizirane satnije 1. bojne "Tigrovi" i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG–DEU, natporučnik Vedran Mandić te je naglasio kako na utovaru opreme sudjeluju zapovjednici i vozači koji su posebno obučeni za provedbu ovakvih aktivnosti.

Transport pripadnika OSRH i oklopnih vozila u organizaciji je i provedbi Zapovjedništva za potporu, a sva borbena oklopna vozila i ostala oprema, prevezena su sukladno važećim propisima koji se odnose na željeznički promet.

Oružane snage Republike Hrvatske još jednom su dokazale spremnost za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) koja osim što se odvija izvan teritorija Republike Hrvatske, po svom opsegu i intenzitetu transporta snaga, Oružanim snagama RH predstavlja jedan od najvećih logističkih izazova.

U NATO- aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, u 1. hrvatskom kontingentu sudjeluje 181 pripadnik Oružanih snaga RH u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

 

Patria

 

 

Foto: MORH/J.Kopi

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 373 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com