Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Ubili 17 civila iz vatrenog oružja, a tijela im bacili u jame

Trojica Srba optužena za ratni zločin na području Ličkog Osika 1991.

 

ŽDO

 

Novosti iz Domovine

 

 

Njihovi potčinjeni su uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, zarobljavali civile, pretežno Hrvate, držali ih kao taoce, tjerali na rad te višekratno fizički i psihički zlostavljali, navodi riječki ŽDO.

 

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv trojice državljana Srbije, nekadašnjih pripadnika Teritorijalne obrane Ličkog Osika, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima od kolovoza do listopada 1991. godine na području Ličkog Osika, izvijestio je u četvrtak riječki ŽDO.

...

Trojica okrivljenih srpskih državljana (1948., 1964. i 1966.) tada su bila na dužnosti zapovjednika, komandira i zamjenika komandira odjela milicije Teritorijalne obrane Ličkog Osika, koji je za vrijeme srpske okupacije preimenovan u Teslingrad, na teritoriju samoproglašene SAO Krajine.

Neslužbeno se doznaje da su optuženi Milan Mirić, 68-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 52-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 50-godišnjak iz Široke Kule.

Tereti ih se da su propustili primjenjivati ratne i humanitarne propise međunarodnog prava o sigurnosti civila i ratnih zarobljenika tijekom oružanih sukoba pa su u tom razdoblju njihovi potčinjeni uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, zarobljavali civile, pretežno Hrvate, i zatvarali ih. Držali su ih kao taoce u prostorijama društvenog doma u Ličkom Osiku pretvorenim u zatvor, tjerali ih na prisilni rad i višekratno fizički i psihički zlostavljali, navodi riječki ŽDO.

Također, pripadnici srpske Teritorijalne obrane i milicije, čiji identitet nije utvrđen, sredinom listopada 1991. godine su odveli zatočenih 17 civila i ratnih zarobljenika do jama Golubinjača 1 i Golubinjača 2 kod Široke Kule i tu ih ubili iz vatrenog oružja, a tijela im bacili u jame, dodaje se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ŽDO-a Rijeka.

Tijela ubijenih civila i ratnih zarobljenika su nakon prestanka oružanih sukoba i reintegracije navedenog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske ekshumirana te su žrtve identificirane.

 

 

Foto: 1.DPCM

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HINA

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 198 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja