Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
JANJIĆ: Dobio sam informacije koje su me primorale na takav potez... ne mogu više, bolestan sam

Tromblon odustaje od "Regate za razum" u Savudrijskoj vali

 

Tromblon

 

Novosti iz Domovine

 

 

Vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Petar Janjić Tromblon izjavio je Hini u utorak da odustaje od akcije "Regata za razum - Piranski zaljev - Savudrijska vala" koju je najavio za 3. veljače, i to zbog raznih opstrukcija kao i nedostatka potpore čelnika braniteljskih udruga.

 

Nakon što je istekao ultimatum koji je postavio premijeru Plenkoviću, Tromblon je medijima poslao pismo u kojem je otkrio kako će brodove u Piranski zaljev poslati 3. veljače u 10 sati. Svoju akciju nazvao je Regata za razum - Piranski zaljev-Savudrijska vala. 

...

Međutim, dva dana nakon što su mediji prenijeli novi Tromblonov plan i nakon što je HVIDRA pokazala kako takvu ideju smatra potpuno neprihvatljivom, veteran je najavio obustavljanje cijele regate. 

 

Dobio sam neformalnim kanalima informacije koje su me primorale na takav potez, rekao je i dodao kako i dalje ne podržava poteze vlasti u graničnom sporu sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, kazao je za Hinu.

Također, ogorčen je na čelnike braniteljskih udruga koje se, kako tvrdi, 'poltronski ponašaju prema Vladi i odvojile su se od interesa svog članstva'. Zbog svega ovoga ne želim ugroziti ljude koji su me podržali, dodao je.

 

"Ne mogu više. Bolestan sam, Hrvatskoj sam dao sve što sam mogao, ali više ne mogu. Ne želim više kontaktirati s medijima, ne mogu čitati komentare. Gledajte, imam dva maloljetna sina i oni vide što se sve u komentarima govori o meni. Htio sam postupiti časno i ispravno, ali sad odustajem", rekao je Petar Janjić Tromblon u razgovoru za Index.

Podsjetimo, Tromblon je prošli tjedan zaprijetio da će, ako Plenković u roku od 72 sata ne riješi problem sa Slovenijom, organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će "zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".

 

 

Sto brodica

Janjić je u svom ultimatumu navodio i da će, ako premijer ne ispuni njegove zahtjeve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj".

"Onda ćemo mi doći sa sto brodica. Ja sam u stanju dovesti 100 čamaca s Dunava, Save i Drave, pa ćemo mi tamo ploviti i volio bih vidjeti tko će nas zaustaviti, tko će nas tamo kazniti. Pa ćemo vidjeti koji će slovenski brod prijeći u hrvatske vode", prijetio je Tromblon.

Nakon toga, odlučio se za miroljubiviji pristup. Miroljubivi pristup

Pokrenuo je organizaciju Regate za razum - Piranski zaljev-Savudrijska vala.

"S obzirom da su se javili vlasnici plovila od Splita, Murtera, Šibenika, Zadra i drugih obalnih gradova te i sa naših otoka i sa kopna, smatrao sam da bi to bio veliki trošak i veliki rizik jer se ne zna kakvo bi bilo vrijeme za plovidbu jer se nalazimo u zimskom periodu. Stoga sam donio odluku da organiziram velike turističke brodove koji bi nas vozili po Savudrijskoj vali", objavio je.

Pojasnio je i detaljan program svoje akcije. 

"Sve udruge organizirane i najavljene dolaze autobusima u Umag na rivu gdje će biti mjesto ukrcaja s početkom u 10 sati. Cijena ulaznice za brod je 50 kuna po osobi. U slučaju loših vremenskih uvjeta za dan 03.02.2018.  put se pomiče za 04.02.2018. godine. Brodovi će se kretati do danas međunarodno priznatom morskom granicom između Republike Hrvatske i Republike Slovenije gdje će u sredini Savudrijske vale-Piranskog zaljeva u hrvatskim teritorijalnim vodama, svaka Udruga pustiti u more vijence za sve poginule i nestale  branitelje Republike Hrvatske. Na brodovima će se održati počasna minuta šutnje a nakon nje oglasiti će se brodske sirene. Sudionici regate apela za mirno rješavanje nosit će hrvatske državne zastave, zastave svojih gradova i udruga. Svi koji su najavili dolaskom svojim brodicama su dobro došli.

Nakon plovidbe Savudrijskom valom u trajanju od 60-tak minuta slijedi povratak u Umag gdje bi se dogodila prigodna svečanost uz domjenak u organizaciji branitelja grada Trogira (pečena riba na gradele). Planirano je podizanje bine sa koje bi se istaknuli zahtjevi i održali govori eminentnih znanstvenika, povjesničara, predstavnika braniteljskih udruga, hrvatskih ribara i predstavnika istarskih civilnih udruga. Sa toga mjesta poslati će se zajednički zahtjev Vladi Republike Hrvatske potpisan od svih gore navedenih institucija i osoba za žurno, pravedno i po međunarodnim zakonima rješavanje ovoga međudržavnoga graničnog problema, a za dobrobit obadvije države i obadva naroda", napisao je u priopćenju medijima.

 

"Ovo je humana akcija"

"Ova humana akcija organizirana je, nadasve i kao akcija upozorenja za još veće probleme koji će se svakako dogoditi u budućnosti ako se u hitnom postupku između dvije države, ne dogovore", dodao je.

"Naglašavam da je ovo mirna akcija te ovim putem upozoravam slovensku policiju da nas ne ometa u odavanju počasti i pijeteta poginulim hrvatskim braniteljima te da će narušavanjem teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske nedozvoljenim ulaskom u hrvatsko more te nasrtajem i provokacijom ovoj organiziranoj akciji, snositi odgovornosti za sva možebitna neželjena i ne planirana događanja", napisao je Tromblon nekoliko dana prije nego što je popustio pritisku i odustao od organizacije.

 

 

Foto: 1. net.hr

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HINA/index.hr

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 379 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja