Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Rak vrata maternice je bolest od koje nitko ne bi trebao umrijeti

20. siječanj: 'Dan mimoza', Nacionalni dan borbe protiv raka maternice

 

Dan mimoza

 

Novosti iz Domovine

 

 

Treća subota u siječnju proglašena je Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice ili Danom mimoza. Tako se u javnosti skreće pozornost na prevenciju raka vrata maternice i važnost procijepljenosti protiv HPV-a. Dan mimoza je uvod u Europski tjedan borbe protiv raka i nastavak akcije 'Budi Zdra(v)ka'.

 

Udruga Zdravka osnovana je krajem 2006. god kao dio Hrvatske lige za borbu protiv raka, a za pomoć ženama u liječenju i prevenciji raka vrata maternice. Edukaciju, cijepljenje i probir - temeljni su okvir djelovanja udruge.

...

Javnozdravstvena akcija Dan mimoza obilježava se svake godine treću subotu u siječnju. Ovogodišnja jedanaesta javnozdravstvena akcija Dan mimoza  održat će se sutra, 20. siječnja u Zagrebu na Cvjetnom trgu od 10.00 do 14.00 sati.

Osim u Zagrebu, ovaj će se dan obilježiti u više gradova u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Cvijet mimoze svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti. Prigodnom prodajom mimoza prikupljaju se dobrovoljni prilozi za Zajednicu pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papiloma virus visokog rizika). U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena dok je 2014. godine u Hrvatskoj umrlo 111 žena. Budući da je za ovaj oblik maligne bolesti poznat etiološki čimbenik (HPV virus visokog rizika) koji je moguće eliminirati mjerama primarne i sekundarne prevencije nedopustivo ja da ijedna žena danas oboli a kamoli umre od ove maligne bolesti.

Naime, glavna metoda probira tj rane detekcije premalignih i malignih promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test. Papa test je jednostavna, dostupna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Ova bolest se uglavnom sporo razvija i potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak. Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku. 

 

 

Foto: 1. Sanjin Strukic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT/DJH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 220 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja