Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Zapovjednik Eskadrile Krešimir Ražov: Imamo izvrsne certificirane obučavatelje svih faza obuke na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior

Letačka obuka nove skupine pilota na Kiowama

 

Kiowa

 

Novosti iz Domovine

 

 

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u utorak, 6. veljače 2018., započela je letačka obuka nove skupine hrvatskih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

 

Cijelu obuku po prvi puta samostalno provode nastavnici letenja Eskadrile helikoptera koje su obučili američki instruktori letenja kroz ciklus obuke, koji je završio u prosincu prošle godine.

...

Obuka se provodi na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior kojima je opremljena Eskadrila helikoptera iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Letačka obuka uključuje preobuku na tip helikoptera i borbenu obuku do "Full Combat Ready" statusa pilota, a odvijat će se i na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj, gdje će se provoditi dnevna i noćna gađanja i raketiranja iz helikoptera.

Istovremeno je započela i obuka nove skupine zrakoplovnih tehničara i inženjera na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior, koja se provodi u Središtu za obuku HRZ-ai PZO-a "Rudolf Perešin", i to po specijalnostima: zrakoplovni motor (ZIM), IRE instrumenti, radio i elektro oprema (IRE)  i zrakoplovno naoružanje (ZN).

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov izrazio je zadovoljstvo što eskadrila nakon inicijalne operativne sposobnosti na ovom tipu helikoptera već započinje novi ciklus obuke s preostalim sastavom pilota i tehničara.

"Imamo izvrsne certificirane obučavatelje svih faza obuke na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a polaznici obuke su visokomotivirani piloti i tehničari sa BELL-ova i ne sumnjam kako će i ova skupina u potpunosti ovladati novim vještinama na helikopterima koji doista pružaju novu vrijednost, ne samo za eskadrilu nego i sustav oružanih snaga RH”, istaknuo je pukovnik Ražov.

 

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koriste se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrllo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima. U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.

 

Kiowa

 

 

Foto: 1.HRZ i PZO/ M. Karačić

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: morh.hr

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 211 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja