Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Šafarić: Nije lako naći riječi kojima bi se dovoljno opisali osjećaji koji su duboko u nama

MASLENICA '93: U Novigradu položeni vijenci na spomen obilježjima HRM, 2.gbr "Gromovi" i 145. brigade HV (+fotogalerija)

 

Maslenica

 

Novosti iz Domovine

 

 

U subotu (10.2.2018.) udruge proistekle iz Domovinskog rata, HRM, uzvanici iz političkog i javnog života i građani u Novigradu su još jednom polaganjem vijenaca odali počast i zahvalu svim poginulim u vojno redarstvenoj akciji 'Maslenica 93'. 

 

Bila je to prilika nakon 25 godina prisjetiti se jedne od najvećih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. "Često i ne znam kako bi se izrazio jer nije lako naći riječi kojima bi se dovoljno opisali osjećaji koji su duboko u nama",  kazao je u svom govoru predsjednik Udruge ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe" Ivica Šafarić - Ninja.

...

Akcija „Maslenica“ imala je niz događaja, branitelja iz svih dijelova Hrvatske, vojske i policije, hrvatskih branitelja bilo je puno manje nego neprijateljske snage.

 

 

Sve je počelo 22. siječnja 1993. godine

Zadaća je bila u potpunosti izvršena. Uspješno je probijena crta obrane neprijatelja i oslobođeno je zadarsko zaleđe, aerodrom „Zemunik“, Maslenica i Novsko ždrilo. Zbog pretrpljenih gubitaka ljudstva, morala i izgubljenih područja neprijatelj je krenuo s najjačim specijalnim snagama u protunapad. Pokušali su topničko-raketnim, tenkovsko-pješačkim i diverzantskim djelovanjem vratiti važna strateška mjesta, odnosno presjeći Hrvatsku.

Dana 08. veljače po zapovijedi Operativne zone Zagreb i sugestiji Ante Gotovine zapovjedništvo 2. gardijske brigade izdaje 1. pješačkoj bojni zapovijed o punoj borbenoj pripravnosti.

 

Nije bilo vremena za odmaranje. Brzo je dobivena zapovijed za napad. Oko 120 pješaka 11. veljače u zoru bili su neukopani, zbog brzine napada nedovoljno informirani o snazi neprijatelja, te ga nisu uspjeli potisnuti. Po odnosu snaga, neprijatelj je mogao probiti crtu obrane, ući u Zadar i pretvoriti operaciju „Maslenica“ u veliki hrvatski poraz. Ipak, uspostavljena je obrana.

Bio je to težak dan za 1. pješačku bojnu jer su imali dvadesetak ranjenih, a izgubili su vrhunske borce Dragutina Naglaša i Vladu Brebrića.

Nekoliko dana kasnije izgubili su i Marijana Mikulina, a bilo je i još stradalih.

 

Prema nekim saznanjima branitelja je bila šačica, dok je neprijatelj imao oko osam tisuća vojnika. Danima su trajale borbe. Dana 19.2.1993. smrtno su stradali Ivan Cindrić i Boris Krivačić.

 

Nakon 2 teška tjedna taktičku grupu 2.gbr zamjenjuju pripadnici 4. gardijske brigade. Dana 25.2.1993. pripadnici taktičke grupe 2. gbr s helikopterima se vraćaju u bazu Trstenik i Sisak, a Zadar i Zadarsko zaleđe odahnuli su od neprijateljskih napada. Maslenički pontonski most i zračna luka „Zemunik“ postali su važan prometni čimbenik u povezivanju juga Hrvatske.

U snažnim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon Maslenice i bili učestali do svibnja 1993. godine, do kraja ožujka bilo je 127 poginulih hrvatskih branitelja. Srpske snage su prema procjenama imale gubitke od 490 poginulih.

 

Davno je bilo. Prije 25 godina. No, naše misli na sve poginule suborce nisu davne. Oni žive u našim srcima. Ne živimo samo za sebe, živimo za sve njih. Živimo za Hrvatsku. Dišemo za ovu slobodu i samostalnost Lijepe Naše. Čestitam vam pobjedu vojno-redarstvene akcije „Maslenica“ u nadi da ćemo svake godine obilježavati ove dane i biti zajedno kao i davnih 90-ih! Onda kada smo stajali rame uz rame,  kazao je na kraju svog govora Ivica Šafarić - Ninja.

 

 

 

Foto: DPCM/Danijel Hromin

Priredio: Mario Mehaković

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 263 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja