Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Niti u Erdutskom sporazumu, a niti u Ustavu RH i zakonima ne postoji mogućnost samostalnosti i nekakve lokalne samouprave"

Kuščević: Nacionalne manjine u RH imaju sjajan status

 

Kuščević

 

Novosti iz Domovine

 

 

Ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status te da Hrvatska može biti primjer svim zemljama u regiji.

 

Bio bih zadovoljan kad bi takva prava hrvatska nacionalna manjina imala i u Srbiji,  poručio je ministar uprave Lovro Kuščević, komentirajući Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj Srpskog narodnog vijeća (SNV).

...

Nacionalne manjine su posebna vrijednost svake države, pa tako i Republike Hrvatske i upravo zato imaju i posebno mjesto i u Ustavu i u zakonu i u podzakonskim aktima. Upravo radi toga Vlada je i donijela operativni program za nacionalne manjine 2017.-2020. koji se provodi i koji jamči svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj ostvarenje svih njihovih prava,  rekao je ministar Kuščević.

 

Što se tiče zahtjeva SNV-a, rekao je da niti u Erdutskom sporazumu, a niti u Ustavu RH i zakonima ne postoji mogućnost samostalnosti i nekakve lokalne samouprave. Tako mislim da to pitanje uopće nije za raspravu, poručio je Kuščević. 

Dapače, predstavnici nacionalnih manjina, pa tako i srpske nacionalne manjine su zastupljeni jako dobro u lokalnoj i regionalnoj samoupravi - imaju nekoliko desetaka zamjenika načelnika, gradonačelnika, župana, imaju jako puno općinskih i županijskih vijećnika, zastupljeni su u tijelima Vlade. Prema tome, mislim da ovo sve nema nikakvu pravnu osnovu, naglasio je ministar uprave. 

 

Naglasio je kako naročito podržava zadnji zahtjev SNV-a, a to je žurno uključivanje svih susjednih zemalja u europske integracije. Tu naročito mislim na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mislim da će to doprinijeti - kad budemo svi zajedno živjeli u istoj državi, s istim pravilima, u europskoj državi -  i boljem razumijevanju i boljim međusobnim odnosima, poručio je Kuščević.

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 220 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja