Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Hrvatska koja je kandidat za ulazak u šengenski prostor ima jednu od najdužih kopnenih vanjskih granica EU

MUP: Lani razbijeno pet puta više krijumčarskih lanaca migrantima

 

Migranti

 

Novosti iz Domovine

 

 

Hrvatska policija lani je razbila čak pet puta više lanaca organiziranog krijumčarenja migranata nego dvije godine prije, priopćio je MUP. Kažu da je to rezultat proaktivnog postupanja policije te napominju i da su neke akcije realizirane u suradnji s drugim državama.

 

Utvrđeno je 365 takvih kaznenih djela, a u 126 slučajeva ona su počinjena u sastavu zločinačke organizacije. Godinu ranije zabilježeno je 156 kaznenih djela, od čega 27 u sastavu zločinačke organizacije.

...

U MUP-u ističu da je veći broj kriminalističkih istraživanja usmjerenih na otkrivanje i suzbijanje krijumčarenja ljudi rezultat proaktivnog postupanja policije tijekom proteklih godina, što je dovelo do porasta otkrivanja i prijavljivanja takvih kaznenih djela. Osim toga neka su kriminalistička istraživanja realizirana u suradnji s drugim državama u okviru zajedničkih međunarodnih policijskih akcija.

Hrvatska koja je kandidat za ulazak u šengenski prostor ima jednu od najdužih kopnenih vanjskih granica EU. U MUP-u kažu da na državnoj granici koja je i vanjska granica EU provode pojačane mjere za sprječavanje nezakonitih prelazaka granice i sprječavanje nezakonitih migracija, sukladno Zakoniku o šengenskim granicama i nacionalnim propisima. Upravo duljina vanjske granice Unije, podsjećaju u MUP-u, pogoduje organiziranim kriminalnim skupinama u krijumčarenju ljudi. 

Organizatori krijumčarenja osoba u zemlje EU su uglavnom stranci koji kriminalnim organizacijama rukovode iz drugih država. Hrvatska se tako pojavljuje uglavnom kao tranzitno područje dok hrvatski državljani obavljaju dio posla povezanog s krijumčarenjem poput organizacije boravka u Hrvatskoj i daljnjeg prijevoza s hrvatskog teritorija prema Sloveniji i drugim zemljama EU, otkivaju u MUP-u.

 

 

Podsjećaju i da uz prevenciju i otkrivanje krijumčara svakodnevno rade na identificiranju "nositelja kriminalnih aktivnosti" i djelovanju organiziranih kriminalnih skupina, posebno na istočnim dijelovima Hrvatske.

 

Foto:  Zeljko Lukunic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 198 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja