Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Izmjene Poslovnika na dnevnom redu već sljedeći tjedan, Istanbulska konvencija neće doći prije uskrsnih blagdana

Nova saborska pravila igre

 

Željko Reiner

 

Novosti iz Domovine

 

 

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ), govoreći u emisiji "U mreži Prvog" o izmjenama Poslovnika i novim pravilima koja bi s njim trebala zavladati Saborom, otkrio je da bi se on na dnevnom redu mogao naći već idući tjedan. Za Istanbulsku konvenciju kaže, pak, da na dnevni red neće doći prije uskrsnih blagdana. 

 

Reiner kaže da su spremni razgovarati o još nekim kritikama oporbe na račun izmjena Poslovnika, ali pita: "Ako ništa ne promijenimo, zašto smo uopće išli u promjene Poslovnika?" 

...

"Ako pogledate ovaj saziv Sabora, vidjet ćete bizarnu činjenicu koja objašnjava zašto nam narod daje nisku ocjenu. U ovom sazivu bilo je, vjerovali ili ne, više od 12.400 replika i odgovora na replike, a pojedinačnih nastupa bilo je oko 690. Građani nas nisu poslali u Sabor da budemo dovitljivi i bavimo se doskočicama, a to su zapravo replike", objasnio je Reiner zašto se ide u skraćivanje replika, što su neki oporbeni zastupnici doživjeli kao pokušaj ušutkavanja. Reiner objašnjava da se za pojedinačne rasprave, koje traju 10 minuta, zastupnici moraju temeljito pripremiti. "Neki potroše sate na pripremu, a onda zbog replika uopće ne dođu do izražaja i na kraju odustanu jer njihova rasprava, za koju su se ozbiljno spremali, gubi smisao", kaže Reiner. 

Naglašava važnost onoga što se govori u ime klubova jer je to, kaže, "nekakav stav građana koji su neku stranku izabrali". "To su ključni oblici komunikacije u Saboru i to je tako bilo do prije dvije, tri godine, kada su se stvari promijenile", nastavlja Reiner, objašnjavajući da su glavni sadržaj saborskih rasprava postale replike i stanke. "Nerijetko mediji onda procjenjuju kao aktivnost saborskih zastupnika koliko stotina tisuća puta su nastupili, a ne što su rekli. Mislimo da treba poboljšati kvalitetu rasprava i skratiti replike te tako dinamizirati rad Sabora, da se ne dogodi da se prva točka (dnevnog reda) odradi u 18 sati popodne", kazao je Reiner. 

SDP-ovac Arsen Bauk na to odgovara: "Mi samo želimo sudjelovati u izboru tema o kojima će se pojedinačno i u ime klubova raspravljati." Slaže se da nije normalno imati toliki broj replika, ali dodaje da oporba želi izraziti svoje stajalište o temama "koje vladajući ne žele staviti na dnevni red i na što ih sadašnji Poslovnik ne prisiljava".

Mostov Nikola Grmoja kaže kako se u izmjene Poslovnika išlo nakon sukoba čelnika HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa zastupnicima, a nakon izvješća s Europskog vijeća. "Jasno je da je ovo jedan udar na parlamentarizam. Neće ugled Saboru vratiti to da se ukinu replike. Mi jako puno koštamo porezne obveznike, plaćaju nam put u Sabor i smještaj i na kraju ne bismo trebali govoriti! To je naš zadatak, to nije nikakav populizam", kazao je Grmoja.

HNS-ovac Stjepan Čuraj misli da su izmjene Poslovnika jedan od načina da se uhvate u koštac s, kako kaže, rastućim populizmom. Iako "javnost najviše uveseljavaju njihove prepirke" i misli da je dobro što ima različitih mišljenja, smatra da se mora uvesti red. 

Istanbulska konvencija

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, Željko Reiner rekao je da ona neće uzdrmati ni HDZ, a ni vladajuću većinu. "Naravno da se o konvenciji diskutira, naravno da ne mislimo svi isto. Da mislimo svi isto, bili bismo roboti. Bez brige, kad (konvencija) dođe na dnevni red, bit će prilično suglasje", rekao je Reiner, dodavši kako se to sigurno neće dogoditi prije uskrsnih blagdana.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk uvjeren je da će konvencija biti ratificirana "s više od dvotrećinske većine glasova zastupnika". Mostov Nikola Grmoja kaže da o ovakvim pitanjima, "koja izazivaju ideološke sukobe, prepuštaju slobodu svojim zastupnicima da glasuju po savjesti". On osobno je sklon pristupu kakav je imala Velika Britanija, a u kojoj su prije ratifikacije Istanbulske konvencije najprije odlučili "srediti stvari u svom dvorištu". Čuraj kaže da će HNS svakako poduprijeti konvenciju, a što se tiče ograda, ne mogu ih, dodaje, "adresirati jer ne znaju što bi one bile". Poručuje da konvencija treba što prije doći na dnevni red i da je treba ratificirati.

Foto:  1. scrshot HRT

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja