Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Na Veliki četvrtak Isus je izrekao je najhumanije riječi apostolima i svijetu

Veliki je četvrtak - početak vazmenog todnevlja

 

Veliki četvrtak

 

Novosti iz Domovine

 

 

Veliki je četvrtak - početak vazmenog trodnevlja koje prethodi najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu. Spomen je to Kristove posljednje večere i ustanovljenja euharistije najvažnijeg sakramenta. 

 

U svim crkvama navečer se služe mise kao spomen na posljednju večeru, a ujutro se u svim katedralama svećenici okupljaju oko biskupa kako bi obnovili svoj svećenički zavjet.

...

Veliki četvrtak dan je Isusove posljednje večere. Crkva ulazi u sveto trodnevlje, u sjećanje, komunikaciju kroz liturgiju i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela. Crkva i zapadni svijet od danas se spremaju na slavljenje ustanovljenja euharistije i svećeništva. 

Na Veliki četvrtak Isus je sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashe te ustanovio svetu misu. Izrekao je najhumanije riječi apostolima i svijetu. Katolički svijet ulazi danas u duboku tišinu. Danas Crkva postaje svjesna da je poslana svakom čovjeku, da je ona božanska i da samo u poslušnosti Ocu, Sinu i Duhu Svetome ima snage za evangelizaciju, obnovu svijeta i preporod društva. 

 

A u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest mjesta na otoku Hvaru istodobno kreće procesija "Za križen". Tradicija stara 5 stoljeća uvrštena je na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

 

Procesija "Za Križen"

Danas, na Veliki četvrtak, kao dio glasovite procesije Za Križen koja je od prije dvije godine uvrštena na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, kreću procesije iz šest mjesta na otoku Hvaru.

Tako u jelšanskoj procesiji križ težak 18 kilograma nosi Toni Gamulin. Večaras se u procesiju uključuju i ostali križonoše, još petorica njih iz različitih hvarskih mjesta. Procesija koja se zbiva već pet stoljeća s Velikog četvrtka na Veliki petak povezuje šest mjesta: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Iz šest župnih crkava križonoše nose križeve teške 18 kilograma u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet, a slijedi ih izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. 

Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama u ostalim mjestima, gdje ih dočekuju svećenici, a pred jutro se vraćaju u svoju župnu crkvu. 

Procesija je iznimna jer u osam sati prođe 25 kilometara, a posebna je i po svojemu naglašenom pasionskom sadržaju.

Šest procesija tako će se cijelu noć kretati u smjeru kazaljke na satu, iz mjesta u mjesto, moleći se i pjevajući stare korizmene napjeve a da se nigdje međusobno ne susretnu.

 

 
 

Foto:  Dusko Jaramaz/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT/Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 245 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja