Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Gradonačelnik Duspara: Ovo je nešto što se zataškava

Slavonski Brod: 160.000 ljudi bez vode za piće

 

Slavonski Brod

 

Novosti iz Domovine

 

 

Stožer Civilne zaštite Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije večeras je zasjedao. Ocijenjeno je da voda u Slavonskom Brodu i zapadnim općinama županije nije za piće i kuhanje. Građani će se pitkom vodom opskrbljivati cisternama. Novi rezultati kakvoće vode bit će poznati sutra tijekom prijepodneva, a onečišćenje se povezuje s puknućem produktovoda.

 

Grad Slavonski Brod zatražio je detaljnu istragu ekološkog incidenta koji se u srijedu dogodio na zapadnom ulazu u grad. 

...

Pri ispitivanju trideset godina starog produktovoda, puknula je cijev te je u tlo iscurilo oko 150 litara naftnih prerađevina. Radove je izvodila tvrtka Crodux, koja bi tom trasom trebala plinom opskrbljivati rusku rafineriju nafte u Bosanskom Brodu. 

Iako je sanacija terena odmah počela, gradonačelnik Mirko Duspara smatra da nije odgovarajuće provedena, zbog čega je ugroženo područje s kojeg se crpi pitka voda za 160.000 stanovnika. 

Gradonačelnik Duspara tvrdi kako, unatoč točno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, Grad dosad ni od jednog mjerodavnog tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ni bilo kakvu drugu informaciju vezanu uz taj ekološki incident. Ovo je nešto što se zataškava. Treći je dan od incidenta, a nemamo nikakvih informacija. Kako se incident dogodio u blizini vodozaštitnog područja, sami smo obišli teren. Jasno se vidi da sanacija skidanjem 10 centimetara tla nije dovoljna. Na mjestu incidenta se i dalje osjeti intezivan miris. Ne znamo o kojoj se količini radi. Da je iscurilo samo 150 litara benzina, to bi već bilo isparilo. Mjesto incidenta je manje od kilometar udaljeno od tvornice vode iz koje se vodom opskrbljuje 160.000 stanovnika, ustvrdio je slavonskobrodski gradonačelnik.

 

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša zatražila dodatno čišćenje u Slavonskom Brodu

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike izvijestili su kako je Inspekcija zaštite okoliša u Slavonskom Brodu poduzela niz radnji vezanih uz ekološki akcident  te utvrdila da sanacija nije zadovoljavajuća i od nadležne tvrtke zatražila je uklanjanje onečišćenja preostalog na manjoj površini.

Radi praćenja tijeka sanacije i poziva predstavnika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda zbog sumnje građana na onečišćenje bunara koji opskrbljuje Slavonski Brod pitkom vodom, inspektorica zaštite okoliša i danas je obavljala nadzor na lokaciji propuštanja produktovoda.
Putem Centra 112 zatražila je da se o sumnji građana na onečišćenje bunara, u svrhu ispitivanja kvalitete pitke vode, obavijesti Zavod za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu i tvrtka Vodovod d.o.o. koja je odgovorna za opskrbu grada pitkom vodom, te sanitarna inspekcija. Obavijest je uputila i vodopravnoj inspekciji.

Vezano uz sanaciju onečišćenja tla u inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da sanacija nije zadovoljavajuća te je inspektorica zatražila da ovlaštena tvrtka AEKS d.o.o. ponovo izađe na lokaciju i otkloni onečišćenje koje je preostalo na jednoj manjoj površini. Prema dobivenim informacijama, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, tvrtke Vodovod d.o.o. i AEKS d.o.o. upućeni su na lokaciju. Inspekcijski nadzor sanacije i dalje je u tijeku dok se u potpunosti ne ukloni onečišćenje. Vodopravna inspekcija je u kontaktu s Hrvatskim vodama koji su potvrdili da se radi o glinovitom tlu i da nema mogućnosti širenja u dublje slojeve.
Na mjestu događaja nema vodotoka, a izvorište je na dovoljnoj udaljenosti te ne postoji mogućnost onečišćenja
, stoji u priopćenju.

 

 
 

Foto:  Ivica Galovic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 219 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja