Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Vlado Marić (ATJ Lučko 90): Vodili smo se domoljubljem i njime se moramo voditi i dalje kako nitko ne bi poljuljao temelj stvaranja Hrvatske – Domovinski rat

Obilježena 27. obljetnica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića

 

Plitvice

 

Novosti iz Domovine

 

 

Komemorativnim skupom na Plitvičkim jezerima u subotu, 31. ožujka 2018.,  obilježena je 27. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

 

Kao prva žrtva Domovinskog rata, Josip Jović poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991. godine.

...

Uz Jovićevu obitelj, prijatelje i suborce, skupu su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici braniteljskih udruga i sudionikci akcije Plitvice.

 

Plitvice

 

Prisjećajući se događaja poznatog kao Krvavi Uskrs, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priznala je kako je ponosna što na današnji dan s obitelji, prijateljima i suborcima Josipa Jovića te drugim okupljenim hrvatskim braniteljima ima priliku obnoviti uspomenu na taj veliki dan, dan kada se prisjećamo mladog i hrabrog domoljuba Josipa koji je svoj život spremno položio na Oltar Domovine.

"Komemorirajući Josipovu pogibiju, prisjećamo se ne samo poginulih hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali svoj život za ostvaranje hrvatskog sna, već i njihovih obitelji koje su dale svoje sinove i kćeri i tako doprinijeli stvaranju naše samostalnost i neovisnosti. A tu zahvalnost posebno moramo iskazati prema obiteljima koji još uvijek traže svoje nestale i omogućiti im da već jedan od sljedećih Uskrsa znaju gdje su njihovi najmiliji", poručila je Grabar-Kitarović.

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je upravo današnji dan prava prilika za podsjetiti se važnosti sjećanja na sve one koji su svoj život dali za samostalnost i neovisnost Lijepe naše. "Josipov život postao je zalog višeg cilja, a događaji na Plitvicama prije 27 godina označili su početak pisanja jedne nove hrvatske povijesti i upravo zato, već 27 godina obilježavamo smrt ovog mladog heroja i nikada ne smijemo dopustiti da se ova tradicija prekine", zaključio je ministar Božinović.

 

Predstavnik sudionika akcije "Plitvice" – Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90 Vlado Marić rekao je kako je upravo na tom mjestu prije 27 godina stvoren temelj i poticaj za stvaranje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

"Pokazali smo kako se voli domovina, a moram reći s ovoga mjesta gdje je svoj život ostavio mladi Josip, kako nikada ne smijemo dozvoliti da nam netko uništi tradiciju, oduzme naš temelj jer mi dobro znamo tko smo bili i kako smo profesionalno i besprijekorno odrađivali svoje zadaće. Vodili smo se domoljubljem i njime se moramo voditi i dalje kako nitko ne bi poljuljao temelj stvaranja Hrvatske – Domovinski rat", rekao je Marić.

 

Plitvice

 

Tijekom komemoracije izaslanstva su na spomen-obilježju posvećenom Josipu Joviću  položila vijence i upalila svijeće, a molitvu za prvog poginulog redarstvenika, sve hrvatske branitelje i one koji su dali život za Hrvatsku predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

"Pucanj u Josipa, u nedjelju Kristova uskrsnuća 31. ožujka 1991. godine bio je pucanj na uskrsnuće Hrvatske koju smo stoljećima željeli i o njoj sanjali. Bio je to pucanj u osvit nedjeljnog jutra, u srce našeg kršćanskog svjetonazora, na kojem počiva naša vjera, na kojem je utemeljen i sazdan naš kršćanski identitet. Uskrs ne može ubiti!", poruka je monsinjora Jure Bogdana.

"Danas na Veliku subotu, kojom dominira šutnja groba Velikog petka i nezaustavljivo se probija nada Uskrsnuća, zahvaljujemo na daru slobode i za svaki dragocjeni kutak naše Domovine. Lijepa naša nosi ime ljubavi, o njoj sve govori i poziva na ljubav", zaključuje Bogdan.

 

Komemorativni skup svojim nastupom uveličala je Klapa "Sv. Mihovil" Ministarstva unutarnjih poslova RH.

 

PlitvicePlitvice

 

 
 

Foto:  MORH/T.Brandt

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 287 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja