Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Crodux i dalje tvrdi da nije odgovoran za onečišćenje

Kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog onečišćenja u Sl. Brodu

 

Slavonski Brod

 

Novosti iz Domovine

 

 

Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu podnesene su kaznene prijave gradonačelnika Slavonskog Broda i društva Vodovod d.o.o. protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života i imovine, a u vezi s nalazom analize vode prema kojoj postoji povećana koncentracija ugljikovodika od one koja je dopuštena prema graničnim vrijednostima, što se povezuje s događajem 28. ožujka, prilikom ispitivanja produktovoda kad je došlo do curenja neutvrđene količine nafte, rekla je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

 

Županijsko državno odvjetništvo je policiji naredilo poduzimanje izvida tijekom kojih se trebaju prikupiti sve potrebne obavijesti i podaci kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama, kazala je Šmital. 

...

Izvidi su tajni, no radi interesa javnosti, možemo iznijeti ono što neće ugroziti istragu, dodala je.

Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, kazao je da u skladu s traženjem županijskog državnog odvjetništva policija provodi stanovite radnje. Ovo je vrlo složeno kriminalističko istraživanje prema tome potrebno je određeno vrijeme da se prikupe određeni dokazi i činjenice, kazao je Valić.

 

Crodux i dalje tvrdi da nije odgovoran za onečišćenje

Direktor "Crodux energetike" Branko Radošević je, na mjestu gdje se provode mjere sanacije onečišćenih površina, ponovio stajalište te tvrtke kako taj incident ne može biti povezan s onečišćenjem vode na vodocrpilištu s kojeg se opskrbljuju Slavonski Brod i okolica. 

Radove na sanaciji za Crodux energetiku izvodi tvrtka AEKS. Radošević je izvijestio da je obavljen prvi dio iskopa do cijevi produktovoda iz kojeg su istekli naftni derivati, a tada se, kaže, stalo kako bi uvid u situaciju dobila i policija.

Smatra da je procedura dosad odrađena prema pravilima struke, no, na novinarski upit o količini derivata koji su iscurili iz produktovoda, Radošević više nije kategoričan. Pouzdano ne mogu tvrditi je li iscurilo 150 ili 200 litara. Ono što mogu tvrditi je da smo pokupili svu tekućinu koja je istekla i koju smo našli s vodom. Tekućina je pokupljena i zbrinuta na sigurno mjesto. Ostali dio tekućine vjerovatno ćemo naći u zemlji ukoliko ju je zemlja usisala, rekao je Radošević te odbio komentirati tvrdnje slavonskobrodskog gradonačelnika kako je moguće da je isteklo i desetak tisuća litara naftnih derivata.

Radošević nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti je li proteklih dana o incidentu razgovarao i s Državnim odvjetništvom.

Na pitanje osjeća li se Crodux odgovornim za onečišćenje slavonskobrodskog vodocrpilišta, Radošević je bio rezolutan: Apsolutno ne.

U slavonskobrodskoj Gradskoj upravi tvrde pak da još uvijek nemaju podatke o kemijskoj analizi i da se ne zna koja vrsta naftnih derivata je istekla. Radošević je novinarima ponovio kako je ispitivanje produktovoda rađeno u skladu s pravilima struke. 

 

HAC u Slavonski Brod poslao dvije cisterne

HAC je u Slavonski Brod poslao dvije cisterne s vozačima. Cisterne će građanima Slavonskog Broda biti na raspolaganju do uspostave opskrbe pitkom vodom. Uprava HAC-a u subotu je odlučila uključiti se u akciju pomoći te smo tijekom vikenda na cisternama načinili određene preinake, odnosno  ugradili smo pipe kako bi se građanima omogućilo što jednostavnije i brže korištenje, kazao je u priopćenju Mijat Stanić, predsjednik Nezaviskong cestarskog sindikata.

 

 
 

Foto:  Ivica Galovic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 208 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja