Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Zajedništvo i jedinstvo država članica i snažna transantlantska veza

U NATO-ovu misiju u Poljsku otišlo 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

 

GOMBR

 

Novosti iz Domovine

 

 

U sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku danas je upućeno 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a na svečanom ispraćaju u vojarni 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima uspješnu misiju poželjeli su im potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zapovjednici s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generalom zbora Mirkom Šundovim na čelu.  

 

"Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen-temeljac", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te dodao da je u godinama nakon Domovinskog rata "oduzimanjem materijalnih prava, staražarskog dodatka, naknade za terenski rad i zapuštanjem sustava" dopuštena erozija pobjedničkog duha Hrvatske vojske.

"Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku", usvrdio je Krstičević i dodao kako se polako vojnicima vraćaju oduzeta materijalna prava.

...

Po njegovim riječima, vojnicima će se nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora ponuditi ugovor na neodređeno vrijeme. Uz to, vojska se vraća u gradove, gdje joj je, kako je ustvrdio, i mjesto, te će do kraja godine u Varaždin biti vraćeni pripadnici legendarnih Puma, a ustrojit će se i satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci Vlade.

"Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene akcije 'Oluja', na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota, 2021. šest i godinu dana iza toga još četiri", poručio je, dodajući kako odluka o kupnji zrakoplova pokazuje odgovornost vlasti prema budućim generacijama i ima značenje za cijelo hrvatsko društvo te ne znači samo dobitak za sigurnost i obranu, već otvara vrata intentiviranju gospodarske, znanstvene i starteške suradnje s Izraelom.


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov rekao je kako je cilj odlaska 2. hrvatskog kontigenta u Poljsku jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza.

"Ojačana pojačana prednja pristutnost NATO-oa potvrđuje i pokazuje zajedništvo i jedinstvo država članica te snažnu transantlantsku vezu", rekao je general Šundov, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktvinostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima. 

Govorili su i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Denis Tretinjak te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, koji je vojnicima 2. hrvatskog kontigenta poručio kako će kroz obnašanje zadaća u sklopu multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u Poljskoj pridonijeti kolektivnoj obrani NATO-saveza te kako vjeruje da će svi pripadnici kontigenta pritom dati maksimalni doprinos.    

 

Istom prigodom obilježena je i 11. obljetnica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a tim su povodom položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. U kapelici u krugu vojarne vojni kapelan don Marko Medo služio je misu, a blagoslovio je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti u krugu vojarne položen za novu kapelicu.  Dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća, a u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme.

Na svečanosti su bili članovi obitelji i rodbina vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem na čelu.

 

 
 

Foto:  Davor Javorović/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 292 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja