Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Nadbiskup Puljić nije učinio nikakav veliki zaokret Crkve u stajalištima oko Istanbulske konvencije"

Ocjene o "velikom zaokretu" Crkve tek medijske interpretacije

 

Željka Markić

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Od političke desnice i udruga bliskih Katoličkoj crkvi može se čuti da intervju predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) nadbiskupa Želimira Puljića Hrvatskom katoličkom radiju ne donosi nikakav "veliki zaokret" u stajalištima Crkve o Istanbulskoj konvenciji već je riječ tek o medijskim interpretacijama u tom smjeru.

 

Markić: Puljić otvorio mogućnost Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju 

Nadbiskup Puljić nije učinio nikakav veliki zaokret Crkve u stajalištima oko Istanbulske konvencije, već je otvorio mogućnost premijeru Andreju Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju i vrati se dijalogu sa svim društvenim dionicima, rekla je Hini čelnica udruge "U ime obitelji" Željka Markić.

Puljić je, po onome što sam shvatila, pozdravio interpretativnu izjavu kao spremnost premijera da uvaži brojne prigovore građana, udruga građana, HAZU-a, Matice hrvatske i HBK o štetnosti ratifikacije Istanbulske konvencije, kaže Markić.

Istovremeno, nadbiskup je doveo u pitanje pravnu snagu interpretativne izjave Vlade i Ureda Vijeća Europe. Ni jedna ni druga nemaju pravnu snagu i ne zaustavljaju pravne učinke Istanbulske konvencije na uvođenje rodne ideologije, koncepta roda odvojenog od spola, uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav, kulturu i sve segmente društva, ističe Markić. Interpretativna izjava, dodala je, također ne spriječava financiranje "parapolitičkih udruga" s milijardu kuna, niti nadležnost GREVIO-a.  

 

Ilčić: Nadbiskup postavlja pitanja premijeru

Za čelnika Hrasta Ladislava Ilčića vidljivo je da Puljić traži odgovor o pravnoj učinkovitosti interpretativne izjave, koju očito još nije dobio. To je interpretacija medija da Crkva sada podržava Istanbulsku konvenciju, uz interpretativnu izjavu. HBK je na svom plenumu eksplicitno rekla kako ne podržava Istanbulsku konvenciju. Izjave nadbiskupa Puljića idu za postavljanjem pitanja premijeru Plenkoviću o pravnoj učinkovitosti interpretativne izjave. Izjave u obliku pitanja nikako nisu na razini eksplicitnosti plenuma HBK, koji se usprotivio ratifikaciji, naglašava Ilčić. Svatko tko pozna Crkvu zna da mora detaljno i pažljivo iščitavati što je Crkva rekla, poručio je Ilčić.

 

Drugi čovjek Hrasta i zastupnik te stranke u Hrvatskom saboru Hrvoje Zekanović, međutim, priznaje da je razočaran, ali očekuje skoro objašnjenje Puljića i ostalih biskupa o tom pitanju. 

HBK je pet puta bila jasna po pitanju Istanbulske konvencije i važno je da je u prosincu na plenumu HBK rečeno da su protiv Istanbulske konvencije. Ne mogu, međutim, ignorirati da je predsjednik HBK-a dao izjavu u kojoj je bio iznimno nejasan. Imam osjećaj da je premijer stvarno u nekoj mjeri 'uspio objasniti'" nadbiskupu Puljiću što po njemu piše u Konvenciji, rekao je Zekanović.

 

Zekanović: Čestitam premijerovim PR stručnjacima

Smiješno je, kaže, tvrditi da interpretativna izjava ima ikakvu pravnu važnost. Ona je napravljena sa ciljem zbunjivanja javnosti, a očito i nekih istaknutih ljudi u Crkvi. Nemam točnu informaciju što je točno izgovoreno na sastanku nabiskupa i premijera, kao i što je izgovoreno prije i poslije tog sastanka, no mogu čestitati PR stručnjacima našeg premijera na savršeno odrađenoj medijskoj akciji, rekao je Zekanović.

 

Za koordinatoricu građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" Kristinu Pavlović Puljićev intervju je pitanje upućeno pravnicima o tome ima li interpretativna izjava težinu koja bi mogla spriječiti uvođenje rodne ideologije. Postavlja se pitanje zašto je uopće potrebna takva izjava ako je s Istanbulskom konvencijom sve u redu, kaže Pavlović. 

Ako Hrvatski sabor ratificira Istanbulsku konvenciju građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" spremna je pokrenuti referendum o otkazivanju Konvencije, najavila je Pavlović.

 

 
 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 197 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja