Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Posjet brodova u cilju je jačanja interoperabilnosti između snaga HRM-a i NATO-a

Britanski razarač HMS DUNCAN u posjetu HRM-u i Splitu

 

HMS Duncan

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37), u svojstvu zapovjednog broda Stalne skupine NATO brodova (Standing NATO Maritime Group 2 - SNMG2) i fregata španjolske Ratne mornarice ESPS VICTORIA (F-82),  uplovili su u petak, 6. travnja 2018. u splitski akvatorij u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i Gradu Splitu.

 

Posjet brodova u cilju je jačanja interoperabilnosti između snaga HRM-a i NATO-a.

...

Stalne skupine NATO brodova (SNMG i SNMCMG) integrirane su višenacionalne pomorske snage, u čijem sastavu se nalaze brodovi zemalja članica Saveza. Skupine pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija i vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Snage SNMG2 stalno su angažirane u Sredozemlju, a uz britanski razarač i španjolsku fregatu koji su u posjetu Splitu, skupina broji još šest brodova. Zapovjednik skupine je komodor Mike Utley.  

Razarač HMS DUNCAN (D-37) u službi je britanske mornarice od 2013. godine, kao posljednji od ukupno šest razarača klase Daring (D) kojih je prvenstvena namjena protuavionska i proturaketna obrana. Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice, sposobni obavljati širok spektar zadaća, od borbe protiv piratstva i suzbijanja krijumčarenja te obrane od katastrofa i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa do spremnosti za sudjelovanje u ratnim operacijama visokog inteziteta. Zapovjednica broda je kapetanica fregate Eleanor Stack.

U ulozi zapovjednog broda SNMG2 razarač DUNCAN je od lipnja 2017. godine. Brod je dužine 152,4 m, širine 21,2 m, gaza 7,4 m te istisnine 8,000-8,500 t. Posada broji 298 ljudi, uključujući i osoblje skupine, a matična luka broda je u mornaričkoj bazi Portsmouth.

Brod ESPS VICTORIA (F-82) fregata je klase Santa Maria. U operativnoj uporabi španjolske Ratne mornarice nalazi se od 1987. godine. Brod je dužine 138,8 m, širine 14,3 m, gaza 8,6 m dok je max istisnina 4, 177 m. Posada broji 245 članova od kojih su 21 časnici. Zapovjednik broda je kapetan fregate Juan Luis Benavides Sierra.

Nakon prijema izaslanstva skupine SNMG2 u Zapovjedništvu Flotile HRM-a, program aktivnosti nastavio se protokolarnim posjetima Poglavarstvu Grada Splita i Županiji Splitsko-dalmatinskoj. Razarač DUNCAN, koji će biti na vezu u splitskoj luci, građani Splita moći će razgledati u subotu, 7. travnja od 10 do 14 sati. 

 

Brodovi skupine SNMG2  u Splitu će boraviti do 10. travnja, a posljednjeg dana posjeta provest će zajedničke vježbovne aktivnosti s Flotilom HRM-a.

 

HMS Duncan

 

 
 

Foto: HRM/ M. Siriščević, Z. Matošin

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 244 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja