Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Hrvatska od Finske 2020. preuzima predsjedanje Europskim vijećem

Finski predsjednik Sauli Niinistö u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj

 

Predsjednik Finske u službenom posjetu Hrvatskoj

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigao je finski predsjednik Sauli Niinistö. Zagrebački dio programa počeo je susretom s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. 

 

Predsjednica Grabar Kitarović izjavila je da su bilateralni odnosi dviju zemalja izvrsni, bez otvorenih pitanja. "Riječ je o dvije države koje nisu velike kad je riječ o teritoriju ili broju ljudi, ali za koje držim da mogu puno učiniti u međunarodnoj suradnji, posebno u našoj suradnji u okvirima Europske unije, pa i NATO-a, iako Finska nije njegova članica", izjavila je na konferenciji održanog nakon sastanka. 

...

Finski predsjednik Sauli Niinistö izjavio je da su razgovarali o bilateralnim odnosima koji su odlični, ali istaknuo je da postoji prostor za poboljšanjem i intenziviranjem tih odnosa. 

Ovo je prvi posjet Sauli Niinistöa inozemstvu nakon što je potkraj siječnja osvojio drugi predsjednički mandat. Do hrvatskih predsjedničkih izbora ima još vremena, ali možda je iz hrvatske perspektive zanimljivo promatrati fenomen finskog predsjednika. On je po političkom habitusu kao i Kolinda Grabar Kitarović konzervativac, ali je po drugi mandat krenuo kao neovisni kandidat - i onda u prvom krugu sa 63 posto glasova pomeo konkurenciju.

Nažalost, Finska i Hrvatska danas su u malo čemu usporedive, ali dvoje predsjednika ima dosta komplementarnih vanjskopolitičkih stavova. U Helsinkiju je nedavno osnovan Europski centar za borbu protiv hibridnih prijetnji i Hrvatska želi članstvo u toj organizaciji čija je primarna zadaća stvaranje jačih strateških veza Europske unije i NATO-a. Sigurno je da će jedna od tema biti i širenje Europske unije na zapadni Balkan, jer upravo od Finske 2020. Hrvatska preuzima predsjedanje Europskim vijećem.

HRT doznaje da će Grabar Kitarović Fincima ponuditi i priključivanje inicijativi Triju mora kroz konkretne projekte na tragu postojeće baltičke suradnje. Finska je inače zemlja koja je svoj prosperitet i globalnu konkurentnost i vidljivost ostvarila u onom trenutku kada je prelomila i odlučila vrednovati ljude, znanje, inovacije, vještine. Takva država danas nudi pomoć Hrvatskoj u provedbi kurikularne reforme. I sami su se tražili u toj bolnoj reformi obrazovanja, a ta bi inicijativa vezana za reformu obrazovanja mogla biti dio razgovora i s premijerom Andrejom Plenkovićem danas poslijepodne. 

Na tom sastanku će pak još jednom biti ponovljeno što je uspješan recept za male države, ali koje su održive i globalno vidljive, neovisne institucije, stabilna demokracija s nultom razinom korupcije i poštivanjem prava svih vrsta manjina.

Finskog predsjednika primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Hrvatsko-finski odnosi, pripreme za predsjedanje Finske i Hrvatske Vijećem Europske unije, razmjena mišljenja o budućnosti EU-a i sigurnosnim izazovima u Europi bile su središnje teme razgovora.

Govoreći o bilateralnim odnosima sugovornici su se suglasili da su oni dobri i prijateljski, a suradnja se produbljuje na svim razinama. Jačanju parlamentarne suradnje pridonio je i posjet tadašnje predsjednice finskog parlamenta Marie Lohele Hrvatskoj u studenome 2016. godine.

Razgovaralo se i o pripremnim aktivnostima za predsjedanje "tria"- Rumunjske, Finske i Hrvatske Vijećem Europske unije, navodi se u priopćenju.

 

Kolinda

 

 
 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 334 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com