Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
O ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor će raspravljati sutra (11.4.)

Sabor: Odbor za obitelj podržao Istanbulsku konvenciju

 

Istanbulska konvencija

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ratifikaciju Istanbulske konvencije podržao je većinom glasova saborski Odbor za obitelj, mlade i sport, uz jedan glas protiv, onaj Hrastova zastupnika Hrvoja Zekanovića, pri čemu su i vladajući i oporbeni članovi odbora uglavnom polemizirali o tome što je to rodna ideologija koja je izazvala najviše prijepora u javnosti.

 

Kako bi uklonila zabrinutost dijela hrvatskog društva u vezi s Istanbulskom konvencijom, Vlada je uz prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije predložila i interpretativnu izjavu u kojoj naglašava da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

...

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić kazala je da se cijelo vrijeme u javnoj raspravi spominje rodna ideologija i da je zato priložena interpretativna izjava kako bi se to razjasnilo.

Cilj interpretativne izjave bio je da se jasno kaže što konvencija donosi i što nam ne donosi, rekla je.

Naglasila je da je cilj Istanbulske konvencije odnosno Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji jačanje zaštite žena od svih oblika nasilja, prevencija nasilja i suzbijanje svih oblika diskriminacije te pozvala zastupnike da podrže konvenciju.

Držim da je interpretativna izjava beskorisna i štetna, a pojam rodne ideologije ubačen je nepotrebno u hrvatske zakone, taj  pojam ne postoji, on je izmišljotina, rekao je Arsen Bauk (SDP). Njegov prijedlog da se ispred pojma rodna ideologija u izjavi doda "takozvana" ili da se ona u potpunosti briše nije dobio podršku članova Odbora.

Postoji rodna jednakost, rodna ravnopravnost, rodna diskriminacija, rodno uvjetovano nasilje, rodno osjetljivi proračuni, rodna terminologija, ali ne postoji rodna ideologija, ustvrdila je Baukova stranačka kolegica Sabina Glasovac.

Hrvoje Zekanović (Hrast) smatra da stavljanjem naziva 'rodna ideologija' u interpretativnu izjavu Vlada priznanje da ona postoji u Konvenciji. Nazvao je izjavu "spinom Vlade Andreja Plenkovića", kojom se, kaže, želi obmanuti glasačko tijelo HDZ-a, u cilju "dobivanja političkih bodova premijera u Bruxellesu".

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) upitala je Zekanovića je li pročitao izborni program stranke HDZ na čijoj je bio listi i u čijem klubu sjedi, a u kojem piše da će se usvojiti Istanbulska konvencija na što joj je odgovorio da nije pročitao program, ali da mu je europarlamentarka Ivana Maletić kazala da toga u programu nema.

Vesna Pusić (Glas) smatra da sukob oko Konvencije nije sukob oko rodne ideologije već između onih koji smatraju da je nasilje u obitelji i nad ženama društveno pitanje i onih koji smatraju da je to nešto što treba zaključati iza zatvorenih vrata.

Zekanović je mobitelom snimao cijelu sjednicu i prenosio uživo na svom Facebook profilu.

O ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor će raspravljati sutra.

 

 
 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 191 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja