Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Uz pripadnike MUP-a i OS RH, u vježbi su sudjelovali i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Javne vatrogasne postaje grada Zagreba i Vatrogasne postrojbe tvrtke Pliva Hrvatska d.o.o.

Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane HKoV-a sudjelovala sudjelovala na vježbi "TIM 1836 - 2018"

 

HKOV

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Šezdeset pripadnika Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane (BNBKO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH sudjelovalo je danas, 12. travnja 2018. godine na vježbi "TIM 1836 - 2018" u kompleksu tvrtke Pliva Hrvatska d.o.o. u Zagrebu.

 

Vježbu je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova, a uz pripadnike MUP-a i OS RH, u vježbi su sudjelovali i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Javne vatrogasne postaje grada Zagreba i Vatrogasne postrojbe tvrtke Pliva Hrvatska d.o.o.

...

Cilj vježbe bio je prikazati zajedničko djelovanje sudionika u neposrednom odgovoru na prijetnju ili napad improviziranim eksplozivnim sredstvom, pri čemu može doći do otpuštanja toksičnih industrijskih materijala u okoliš te kontaminacije radnog i životnog prostora građana.

Tijekom vježbe prikazano je postupanje prema improviziranom eksplozivnom sredstvu, gašenje požara, zaustavljanje otpuštanja toksičnog industrijskog materijala, izračun zone širenja kontaminacije, evakuacija, saniranje mjesta događaja i dekontaminacija.

BNBKO je u sklopu vježbe izvidio kontaminirano područje, uzeo kontaminirane uzorke, dekontaminirao ljude, materijalno-tehnička sredstva i zemljište te procijenio zone opasnosti pomoću računalnog softvera CBRN Analysis.

Zapovjednica 1. satnije NBKO satnica Renata Pilipović Komjetan izrazila je zadovoljstvo nastupom pripadnika BNBKO-a na pokaznoj vježbi istaknuvši: "Pokazali smo da možemo združeno raditi s policijskim i vatrogasnim snagama te da smo spremni pružiti potporu vojnim i civilnim institucijama u tehničkim katastrofama ili elementarnim nepogodama."

BNBKO je postrojba HKoV-a čija je zadaća osiguravanje pravodobne nuklearno-biološko-kemijske zaštite pripadnika OS RH u provedbi borbenih djelovanja te civilnog stanovništva u slučaju tehničko-tehnoloških nesreća i prirodnih nepogoda. Postrojba surađuje s mnogim civilnim institucijama na zajedničkim obukama, tečajevima i seminarima, gdje razmjenjuju iskustva i zajednički traže najbolji odgovor na prijetnje s kojima se suočavaju.

Jedan od rezultata te suradnje jest i današnja vježba.

 

 
 

Foto: DPCM

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 212 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja