Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
Predsjednik splitskog SDP-a: HDZ je napravio iskorak u pozitivnom smjeru

Aktivistice Udruge Domina održale akciju tijekom prosvjeda "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije"

 

Domine

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Tijekom prosvjeda protiv Istanbulske konvencije na Rivi u obližnjoj lučici Matejušci održana je akcija 100 lampiona za 100 ubijenih žena u kojoj su mnoge splitske aktivistkinje zapalile svijeće za žene koje su u Hrvatskoj ubili muškarci. 

 

Organizator akcije je splitska Udruga Domine, koja, kako je rekla njezina predsjednica Mirjana Kučer, podupire konačno stavljanje Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji Vijeća Europe na raspravu i ratifikaciju u Hrvatskome saboru.

...

U toj udruzi podupiru političko jedinstvo i prepoznavanje problema nasilja nad ženama većine saborskih zastupnika i zastupnica te ističu da je Konvenciju potrebno ratificirati bez ikakvih rezervi kako bi se omogućio bolji sustav zaštite žena i žrtava nasilja u obitelji od raznih oblika nasilja. 

Pozdravljamo pravo svih građanki i građana na slobodno okupljanje i izražavanje stavova na demokratski način, pa tako i na splitskoj Rivi. Kao aktivistkinje i aktivisti koji dugi niz godina zagovaraju prava žena i ravnopravnost spolova i direktno rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja, osuđujemo zloupotrebu žrtve nasilja za dnevnopolitičke svrhe. Nasilje nad ženama je posljedica neravnopravnih odnosa žena i muškaraca, koji su društveno određeni i uvjetovani, istaknula je Kučer. 

Dodala je kako današnji skup na Rivi smatraju dodatnim nasiljem nad ženama i drugim žrtvama nasilja u obitelji, zbog čega su se večeras okupili na Matejušci i odali počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubili partneri, mladići, muževi i drugi članovi obitelji u posljednjih sedam godina, od potpisivanja do ratifikacije Konvencije.

Na puštanju lampiona u more bio je i predsjednik gradskoga SDP-a Goran Kotur, koji je tom prilikom izjavio da je večerašnjom akcijom na Matejušci pokazano kako postoji tolerantni Split koji uvažava ljudska prava, različitost i toleranciju te je i on došao izraziti i dati potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije bez ikakvih uvjeta. 

Na pitanje znači li to da podupire politiku HDZ-a, odgovorio je kako djelomično podupire nastojanja te stranke, ali bez ikakvih popratnih izjava, pri čemu je priznao da je ta stranka napravila iskorak u pozitivnom smjeru.

 

Domine

 

 
 

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 238 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja