Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"MIR NA ZEMLJI - Ovo geslo je poruka da se mir ne može nametnuti, nego se mora mukotrpno graditi u ravnopravnoj suradnji svih ljudi"

Započelo 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes

 

Lourdes

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Misnim slavljem koje je predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj, monsinjor Jure Bogdan u Crkvi Svetog Križa u Sigetu u utorak, 15. svibnja 2018. započelo je 26. nacionalno i 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes  na kojem će sudjelovati i pripadnici Ministarstva obrane RH, Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

Na ovogodišnjem hodočašću pod geslom "Mir na zemlji", a koje tradicionalno organizira Vojni ordinarijat RH sudjeluje oko 900 hodočasnika iz Hrvatske koji će tako pridružiti ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja na 60. međunarodnom vojnom hodočašću vojski Europe i svijeta.

...

Zapovjednik ovogodišnjeg  vojno-redarstvenog hodočašća je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković koji je u ovoj prigodi podsjetio na važnost očuvanja mira u svijetu naglasivši kako je poruka "Mir na zemlji" poruka za sve ljude dobre volje, vjernike i nevjernike.

"To je glas savjesti svijeta. Ovo geslo je poruka da se mir ne može nametnuti, nego se mora mukotrpno graditi u ravnopravnoj suradnji svih ljudi. Posvetimo ovo hodočašće miru kao jednoj od temeljnih kršćanskih vrednota. Posvetimo ono hodočašće svim hrvatskim braniteljima i njihovim nasljednicima koji sudjeluju u stvaranju i čuvanju naše domovine", poručio je Jurković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske rekao je kako hrvatski hodočasnici, vojnici i policajci, svake godine dostojanstvo predstavljaju svoju državu.

"Hrvatski vojnici i policajci na bojištima za vrijeme Domovinskog rata bili su s krunicom oko vrata jer su upravo na taj način osjećali Božju prisutnost i potporu" prisjetio se Krstičević i dodao kako vjeruje da će ovo hodočašće svima biti mjesto osnaživanja vjere i izvor nove snage kako bi se svakodnevno nosili s privatnim i poslovnim izazovima. 

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je hodočasnike da u osobne molitve uključe i sve one koji ostaju ovdje: "Pomolite se posebno za sve stradalnike Domovinskog rata, pomolite se za nas koji obnašamo visoke dužnosti u Republici Hrvatskoj. Pomolite se za cijelu našu domovinu".

U svojoj propovijedi vojni biskup msgr. Jure Bogdan hodočasnicima je poručio kako upravo u Isusu Kristu mogu pronaći inspiraciju za poslušnost te pronaći veliki spokoj.

"Upravo je zbog Njegove smrti na križu moguće prihvatiti smrt za život drugih. Upravo u Papinoj poruci ističe se duboka zahvalnost svima koji u svojim operacijama i djelovanju rade plemenito djelo održavanja mira na zemlji. Papa za sve njih moli i traži zaštitu Djevice Marije", rekao je biskup i dodao kako je upravo mir središte ovog hodočašća i ove godine. 

"Mir u srcu, mir u duši, mir u obitelji, u društvu, naciji… Dragi hodočasnici, zajedno krećemo na dugi hodočasnički put Majci Božjoj u Lourdes. Svatko od nas hodočasti u stvarnosti svoga života, s tjeskobama i nadama, a sada idemo k Mariji! Idemo na mjesto gdje su se na osobit način susreli nebo i zemlja. Na mjesto osobite Božje milosti već punih 160 godina. Želimo na ovome hodočašću preporučiti Bogu i Gospi sebe, svoje obitelji i sve svoje bližnje, svoj narod i domovinu…".

 

 

 

Foto: 1. MORH/M.Čobanović

Autor: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 236 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja