Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Pobjednička Hrvatska vojska i vi kao njezin najelitniji dio morate biti jamac sigurnost i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata"

Obilježen Dan Zapovjedništva specijalnih snaga

 

Specijalne postrojbe

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U vojarni "Stožerni brigadir Ante Šaškor" u Delnicama danas, 18. svibnja 2018.,  svečano je obilježena 27. obljetnica osnivanja Specijalnih snaga Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga.

 

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske i njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, zamjenik načelnika GS OS general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici MUP-a, članovi VDZ-a, ratni zapovjednici i bivši djelatnici postrojbe, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici županijskih i lokalnih vlasti.

...
 

Čestitke pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga je u ime predsjednice RH uputio izaslanik Vlado Galić, i sam nekadašnji pripadnik Bojne Zrinski kazavši kako je biti pripadnikom pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu bila obaveza i velika čast, a biti pripadnikom specijalnih postrojbi iznimna čast i ponos. "Zelena beretka bila je prepoznatljivi znak tog ponosnog vremena. Uvijek moramo širiti istinu mladim naraštajima kako je Domovinski rat temeljna vrijednost moderne Hrvatske države. Pobjednička Hrvatska vojska i vi kao njezin najelitniji dio morate biti jamac sigurnost i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata", kazao je Galić, na kraju naglasivši kako je specijalnim postrojbama važno stalno usavršavanje, stremljenje novim sposobnostima i suočavanje s novim izazovima, što se od njih i u budućnosti očekuje.

Upućujući čestitke povodom dana Zapovjedništva specijalnih snaga načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov je posebnu zahvalu uputio poginulim pripadnicima kazavši kako njihova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena te mora biti uzor kako treba živjeti i graditi domovinu.

 

Podsjetio je kako Oružane snage, od svog osnivanja 1991. u svom sastavu imaju specijalne postrojbe. Od utemeljenja prve specijalne postrojbe „Bojne Zrinski“  specijalne postrojbe su se prilagođavale novonastalim okolnostima, mijenjale naziv i organizacijski oblik ali su bile i ostale „elitna“ postrojba OS RH. „Specijalne snage su imale vitalnu ulogu u svim operacijama za oslobađanje Republike Hrvatske. Bili ste i ostali jedna od glavnih sastavnica i nosivih stupova naših Oružanih snaga”, naglasio je general Šundov dodavši kako su pripadnici ove postrojbe sposobni izvršiti najsloženije zadaće u specijalnim operacijama i odgovoriti na sve sigurnosne izazove koji se mogu pojaviti u suvremenom svijetu. “Biti pripadnik Specijalnih snaga je iznimno velika čast ali i odgovornost. Kako u ratu, tako i u miru, uvijek su tamo gdje je najteže, spremni na žrtvu, vjerni do kraja”, kazao je general Šundov napomenuvši kako je osposobljavanje i obučavanje pripadnika specijalne postrojbe izuzetno zahtjevan i odgovoran posao te je ovom prigodom uputio i  posebnu zahvalu instruktorima i predavačima koji  svoje znanje i vještine izuzetno uspješno prenose novim naraštajima specijalaca, ali i ostalim pripadnicima oružanih snaga.

 

Specijalne postrojbe HV-a

 

"Vi, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, iz dana u dan  dokazujete da ste dio interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga koje su svojim djelovanjem sposobne odgovoriti na sve izazove. Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci i elita u punom smislu riječi. Tijekom proteklih 27 godina profilirali ste se u vrhunski obučenu i opremljenu specijalnu postrojbu na ponos Oružanih snaga Republike Hrvatske", kazao je na kraju general Šundov.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija istaknuo je u svom obraćanju kako su specijalne postrojbe na početku Domovinskog rata stvarane s ciljem i svrhom brzog i djelotvornog odgovora na neprijateljska djelovanja, a prvo formirana vojna elitna postrojba bila je bojna Zrinski sastavljena od najsposobnijih pojedinaca, osnovana 18. svibnja 1991 godine. Njezinu tradiciju nastavila je Bojna za specijalna djelovanja, a kasnije novoustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga.

"Stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih specijalnih snaga koje će biti sposobne svojim djelovanjem odgovoriti na trenutačne i buduće sigurnosne izazove nema alternative“, istaknuo je general Turalija naglasivši kako su provedba najsloženijih zadaća u okviru međunarodnih vojnih vježbi i međunarodnih vojnih operacija specijalnih snaga, omogućili razvoj i dostizanje sposobnosti suprotstavljanja nekonvencionalnim operacijama poput terorizma, hibridnog ratovanja, te zaštite od kibernetičkih napada.

Osobnu spremnost kao imperativ, pripadnici ZSS-a kontinuirano dokazuju na različite načine, uključujući i sudjelovanje na nedavno održanom natjecanju ''Memorijal bojnika Davora Jovića – prvi za Hrvatsku'' u kojem pripadnici ZSS-a pokazuju iznimne rezultate, a i pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja upravo pripadnik specijalnih snaga.
Zapovjednik je posebno istaknuo kako je sposobnost pripadnika ZSS-a prepoznata i od strane NATO Zapovjedništva specijalnih snaga u kome pripadnici ZSS popunjavaju i obnašaju različite zahtjevne i odgovorne dužnosti, kako u plansko-operativnom tako i u provedbenom dijelu, a dokaz tomu je i nedavni posjet američkog admirala Colina Cilraina zapovjednika NATO Zapovjedništva specijalnih snaga koji je i tom prilikom pohvalio njihov angažman pripadnika u misiji Odlučna potpora u Afganistanu  i misiji KFOR na Kosovu.

Danas je ZSS najelitnija sastavnica Hrvatske vojske s razvijenim sposobnostima provedbe specijalnih operacija na kopnu, moru i iz zraka, kako u RH tako i u NATO-u te koalicijskim vođenim operacijama, a povjerenje u stečene sposobnosti, ratno i međunarodno iskustvo, čvrst su jamac da neće uzmaknuti ni pred kakvim prijetnjama, bez obzira s koje strane one dolazile, istaknuo je general Turalija dodavši na kraju: "Pripadnici ZSS kao istinski profesionalci i domoljubi biti će spremni odgovoriti na sve izazove koji se postave pred njih kako u Hrvatskoj tako i izvan nje".

Na kraju svečanosti uručene su pohvale i nagrade pripadnicima ZSS-a te je održan taktičko-tehnički zbor i pokazna vježba. Također, u sklopu svečanosti položeni su vijenci i upaljene svijeće za poginule pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske kod spomen križa u vojarni te je služena misa u crkvi "Sv. Ivana Krstitelja".

 

 

 

Foto: 1.  MORH/T.Brandt

Autor: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 124 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com