Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
28. svibnja 1991. - prva službena smotra postrojbe ZNG koja je predala prijavak prvome predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu

Svečano obilježavanje 27. godišnjice Hrvatske vojske

 

Dan HV-a

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

U Zagrebu se obilježava 27. godišnjica Hrvatske vojske, ustrojavanja hrvatskih Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. Na Jarunu će se, uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, s početkom u 18 sati održati prigodni program HV-a koji će pratiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

 

Program počinje ispaljivanjem počasnih plotuna, a nastavit će se padobranskim skokovima, atraktivnim vojno-akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga, te preletom borbenog zrakoplova MiG 21 i nastupom akrobatske grupe "Krila Oluje".

...

U sklopu programa obilježavanja, 27 izaslanstva Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH položit će vijence i zapaliti svijeće na grobove pojedinaca zaslužnih za stvaranje Republike Hrvatske na Mirogoju. Misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit će se u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvome predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

 

Dan HV-a

 

 

Posebna regulacija prometa u Zagrebu

 

Do ponedjeljka 28. svibnja, na području Zagreba održava se više događanja u sklopu obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske zbog kojih će se uspostaviti posebna regulacija prometa na više lokacija u Zagrebu i to:

 • od petka 25.5.2018. od 13 sati do nedjelje 27.5.2018. do 24 sata zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje svih vozila i za promet se zatvara Aleja Matije Ljubeka na dijelu od Ulice Hrgovići do Ulice Hrvatskog sokola.
 • u subotu 26.5.2018. od 9.30 do 10 sati za promet će se povremeno zatvarati Trg NŠ Zrinskog – Praška – Teslina – Preradovićev trg – Margaretska – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića radi kretanja orkestra OS RH;
 • u srijedu 23.5.2018. i petak 25.5.2018. od 9 do 13 sati, zbog održavanja priprema, bit će zabranjeno parkiranje i povremeno obustavljen promet u Kuševićevoj ulici, Ćirilometodskoj ulici sjevernije od Kuševićeve ulice, Matoševoj ulici i na Trgu svetog Marka;
 • u subotu 26.5.2018. od 8 do 15 sati za promet se povremeno zatvaraju Ćirilometodska, Kuševićeva, Freudenreichova, Matoševa, Trg svetog Marka, Kamenita, Habdelićeva. Opatička, Radićeva, Trg bana Josipa Jelačića, Bakačeva i Kaptol radi kretanja kolone HV-a;
 • u subotu 26.5.2018. od 8 do 15 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila osim vozila MORH-a i HV-a u Ulici Hrgovići, doin Petra Šimića i Ulici Jarun, u zoni crkve Svete Mati Slobode;
 • u ponedjeljak 28.5.2018. od 8 do 16 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila osim vozila MORH-a i HV-a na parkiralištima na istočnoj strani Trga Stjepana Radića, od zgrade Gradskog poglavarstva do KD Vatroslav Lisinski i na parkiralištu s istočne strane Zagrebačkog velesajma.


Vozačima preporučujemo da u subotu u vrijeme održavanja događanja izbjegavaju odlazak prema užem centru Zagreba i Gornjem gradu te da izbjegavaju navedene prometnice kojima će se kretati kolona pješaka. Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu istok – zapad su: Boškovićeva – Hebrangova – Klaićeva; Jagićeva – Kršnjavoga – Žerjavićeva – Trenkova – Hatzova. Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu sjever - jug su: Mesnička – Streljačka – Tuškanac – Cmrok – Jurjevska – Mlinarska; Gupčeva zvijezda – Medveščak – Ribnjak – Palmotićeva.

 

 

 

Foto: 1. Matija Habljak/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 252 gostiju i nema članova online

A- A A+
 • Pomoć oboljelim braniteljima
 • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja