Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Očito taj referendum šalje poruku naroda da je nezadovoljan političkim strukturama, što treba biti poruka svima nama da se zamislimo nad time kakav je odnos prema ljudima"

Predsjednica: Kad već govorimo o ustavnosti, trebalo bi preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum

 

Kolinda

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom trećeg dana posjeta Osječko-baranjskoj županiji, osvrnula se na optužbe predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, reagirajući na njenu jučerašnju izjavu o referendumu, rekao kako otvara neke opasne procese.

 

Predsjednica je ponovila kako ne ulazi u sadržaj referendumskog pitanja o promjeni izbornog zakona, ali drži da volju naroda treba poštivati. Dodala je kako bi, kada se govori o ustavnosti, trebalo preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili prikupljanje potpisa. 

...

Očito taj referendum šalje poruku naroda da je nezadovoljan političkim strukturama, što treba biti poruka svima nama da se zamislimo nad time kakav je odnos prema ljudima. Kad je riječ o ustavnosti tog pitanja, o tome može odlučiti može samo Ustavni sud, bez ikakvog pritiska politike. U referendum se neću miješati,  jer su to preporuke Venecijanske komisije da se visoki dužnosnici ne miješaju u građanske inicijative, rekla je predsjednica.

Potvrdila je i da se prije prikupljanja potpisa sastala sa čelnicom udruge U ime obitelji Željkom Markić.

Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan. Htjela sam čuti od Markić koji su ciljevi, rekla je da će razdvojiti pitanje izbornog zakona od pitanja prava pripadnika, odnosno zastupnika manjina. Nismo to objavljivali jer se nisam htjela miješati u postupak prikupljanja potpisa i mislim da je ta odluka pravedna i korektna,istaknula je. 

Kao što ste vidjeli, skupljen je dovoljan broj potpisa, ali kad već govorimo o ustavnosti, mislim da bi trebalo preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, pa ma što oni mislili o referendumskim pitanjima o kojima svoj sud mogu dati samo suci Ustavnog suda, jer to je isto tako ograničavanje građanskih sloboda, dodala je predsjednica.

Komentirala je i informaciju da je nekoliko njezinih savjetnika potpisalo za referendum. Kaže - to je njihova odluka. Savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić potvrdio je kako je potpisao za pitanje o izbornom zakonodavstvu, ali da to nije komunicirao dok je trajalo prikupljanje potpisa, te da smatra da u tom pitanju nema ničega spornog i lošeg. Pitanja o Istanbulskoj konvenciji i nacionalnim manjinama nije potpisao.

 

Ako ovaj referendum za izborno zakonodavstvo prođe, mislim da Hrvatska nakon toga neće biti ista, ocijenio je Radeljić.

 

 

 

Foto: scrshot HRT

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja