Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
"Očekujemo da ćemo na jesen imati referendum i da ćemo izglasovati otkazivanje Istanbulske konvencije"

Potpisi za ukidanje Istanbulske konvencije pred Odborom za Ustav

 

Istanbulska konvencija

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav će odlučivati o slanju Vladi na provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa koje je za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije prikupila Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj". 

 

Inicijativa je prošlog tjedna Saboru predala potpise. Kažu d ih imaju 377.635. 

...

Odbor, prema proceduri, treba Saboru predložiti odluku o slanju potpisa Vladi na provjeru broja i vjerodostojnosti, a ako Vlada utvrdi da je broj potpisa dovoljan, Odbor će ponovno odlučivati treba li pitanje poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

 

Inicijativa je prošlog tjedna Saboru predala potpise:

"Kao što smo prebrodili sve dosadašnje prepreke tako ćemo i ostale te očekujemo da ćemo na jesen imati referendum i da ćemo izglasovati otkazivanje Istanbulske konvencije", izjavila je koordinatorica inicijative Kristina Pavlović. Pavlović je kazala kako su, bez obzira kako referendum prošao - "senzibilizirali hrvatske građane za temu rodne ideologije i otežali njezino uvođenje". Dodala je i kako će svim inicijativama ubuduće biti lakše prikupljati potpise, jer za to neće trebati plaćati i dobiti dozvole.

Na novinarski upit zašto im je toliko vremena trebalo da potpise donesu u Sabor, odgovorila je kako je za prikupljanje i dostavu knjižica iz svih dijelova Hrvatske i prebrojavanje potpisa trebalo određeno vrijeme. U inicijativi opovrgavaju da su se potpisi prikupljali nakon isteka zakonskog roka. 

Umirovljeni hrvatski general Željko Sačić današnju odluku saborskog Odbora za Ustav, koji je pozvao Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" za promjenu izbornoga zakonodavstva, Sačić je nazvao sramotnom. Istaknuo je kako poučava građane da ni u kojem slučaju ne pristaju ni na kakve ankete, prisile ni davanja izjava o tome jesu li dali potpis. Dodao je da bi takve provjere bile protuzakonite i protuustavne te da se ne boje zakonite provjere potpisa, nego eventualnih opstrukcija.

Povorka od stotinjak volontera i koordinatora inicijative "Istina o Istanbulskoj" iz svih dijelova Hrvatske, uz domoljubne pjesme i tamburaše, sa zastavama je stigla Gornjim gradom od kule Lotrščaka do Sabora. Nakratko su se zaustavili na Markovu trgu, gdje se volonterima pridružili i saborski zastupnici Hrvoje Zekanović (Hrast) i Željko Glasnović (NZ) te predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.

 

 

 

Foto: 1. Patrik Macek/PIXSELL


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 264 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nove objave

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja