Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Iznimna nam je čast što smo mogli sudjelovati u ovako zahtjevnoj zadaći"

Povratak pripadnika, vojne opreme i tehnike 1. HRVCON-a iz Republike Litve

 

1. HRVCON

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji u utorak, 3. srpnja 2018. godine s početkom u 10:00 sati održat će se svečani doček pripadnika 1. hrvatskog kontingenta iz Republike Litve koji su u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke sudjelovati u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP - enhanced Forward Presence).

 

Glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

 

1. HRVCON

...

Organiziranim transportom u ponedjeljak 2. srpnja 2018., na terminal u zagrebačkom Vrapču iz Republike Litve stigla su borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema Hrvatske vojske iz sastava 1. hrvatskog kontigenta NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (eFPBG-DEU).

Iz Republike Litve stiglo je ukupno 27 vagona u kojima se nalazilo 15 Patria (od čega je jedno sanitetsko i jedno vozilo za izvlačenje), višenamjensko vozilo M-ATV, teretn i terenski kamioni, terenska motorna vozila, agregat, sedam vagona s ukupno 14 kontjenera s opremom te jedan putnički vagon u kojem se nalazila skupina za pratnju vlaka.

 

1. HRVCON1. HRVCON

 

"Iznimna nam je čast što smo mogli sudjelovati u ovako zahtjevnoj zadaći. Planiranje i utovar tehničkih sredstava odrađeni su na vrlo visokoj razini koja je dostignuta konstantnom obukom poštujući sve mjere sigurnosti. Skupina za pratnju vlaka sastojala se od četiri posade borbeno oklopnih vozila Patria i M-ATV, tima Vojne policije koji je bio zadužen za fizičko osiguranje vlaka i jednog borbenog spasioca. Put je trajao pet dana dana, a putnički vagon bio je zadovoljavajućeg standarda", rekao je zapovjednik 1. mehaniziranog voda 1. bojne Tigrovi i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG-DEU poručnik Robert Matić.

Dodao je kako je ovo drugi put da se 1. mehanizirana satnija 1. mehanizirane bojne Tigrovi kao postrojba izmješta izvan Republike Hrvatske, a prvi put je to bilo u srpnju 2017. kada su upućeni na međunarodnu vojnu vježbu Saber Guardian 2017 u Republiku Rumunjsku.

"Primjenjujući iskustva s te vježbe mogli smo se još bolje pripremiti za naš sljedeći izmještaj, odnosno za eFP BG u Republici Litvi. Izmjenjivali smo posade Patria kako bi sve prošle praktični dio obuke i stekle iskustvo u utovaru i razmještanju tehnike u područje aktivnosti. Sve ovo novo je iskustvo, kako za sve nas tako i za Oružane snage Republike Hrvatske, koje će se u budućnosti pripremati za razmještaj postrojbi unutar i izvan granica Republike Hrvatske", naglasio je poručnik Matić.

U Republici Litvi 1. hrvatski kontigent boravio je u sklopu Borbene grupe pod vodstvom SR Njemačke, a glavninu snaga činili su pripadnici Mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom te borbenim oklopnim vozilima Patria.

Uz hrvatske i njemačke snage u Borbenoj grupi sudjelovali su i pripadnici oružanih snaga Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i Litve, a bili su smješteni na vojnom poligonu "Rukla" 110 kilometara sjeveroistočno od Vilniusa. 

 

1. HRVCON

 

 

 

Foto: 1. MORH / M. Čobanović. 2. OSRH / 1. HRVCON, 3.- 5. MORH / M. Čobanović


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 247 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nove objave

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja