Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Naš je cilj očuvanje mira i uvijek moramo biti spremni reagirati na najispravniji i najučinkovitiji način"

Na Plesu održan Dan uvaženih gostiju vježbe "Flying Sabre 18" (+video)

 

Flying Sabre 18

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u četvrtak, 19. srpnja 2018. održao se Dan uvaženih gostiju vježbe "FLYING SABRE 18" u kojoj sudjeluju pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnici Ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Royal Air Force - RAF).

 

Ovakvo uvježbavanje  hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona provodi se prvi put, a cilj ove zajedničke vježbe je uz doprinos savezništvu, podizanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju kao i podizanje standarda za prihvat savezničkih aviona.

...

Zadovoljstvo zbog suradnje oružanih snaga dviju država izrazili su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mate Mikić sa suradnicima, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish, britanski vojni izaslanik u RH pukovnik John Anthony Carswell Kelly uz ostale predstavnike britanskog Ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mate Mikić ispričao je kako je zajednička vježba hrvatskog i britanskog ratnog zrakoplovstva još jedan dokaz kvalitetne i dobre suradnje između dva ratna zrakoplovstva te kako su svi ciljevi ove vježbe uspješno ostvareni.

"Drago mi je čuti kako su naši piloti ostavili više nego dobar dojam na svoje britanske partnere. Kroz ovakve obuke intenzivira se suradnja te podiže ambicija za usvajanje novih znanja u cilju uvođenja višenamjenskog borbenog aviona u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 2020. godine", rekao je general i dodao: "Nakon odrađene vježbe i svega viđenog, uvjeren sam kako će naši piloti, tehničari i inženjeri bez problema usvojiti novi borbeni avion F-16", poručuje Mikić.

 

 

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Jagodić prezentirao je glavne ciljeve vježbe, kao i njezine rezultate naglasivši  kako je provedena vježba HRZ-a i britanskog Ratnog zrakoplovstva pokazala spremnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za tranziciju na zapadne borbene avione te kako je ista, doprinijela i razvijanju partnerskih i međuljudskih odnosa između dvije zemlje članice NATO-a.

"Naš je cilj očuvanje mira i uvijek moramo biti spremni reagirati na najispravniji i najučinkovitiji način. U fokusu vježbe upravo zato je zajedničko planiranje letačkih operacija, međusobna koordinacija i interoperabilnost, razmjena znanja i iskustva, ali i razvijanje prijateljskih odnosa i partnerstva", objasnio je Jagodić.

 

U sklopu vježbe, nastavlja Jagodić, održana je i zajednička letačka obuka iz grupnog letenja, navigacijskog letenja te bliske zračne borbe.                  

Zadovoljstvo suradnjom izrazio je i satnik Lukan iz Eskadrile borbenih aviona HRZ-a.

"Cilj nam je bilo provjeriti našu sposobnost i uvježbanost, skupiti nova znanja te svojim britanskim kolegama također omogućiti da sa svoje strane imaju neke točke učenja i usvojenja novih sposobnosti", rekao je.

"Posebno sam ponosan jer smo za vrijeme ove vježbe vidjeli kako je najveća razlika između hrvatskih i britanskih pilota – tehnika. To znači da ljudi, odnosno naši piloti te način na koji se obučavamo u svjetlu su nabavke višenamjenskog borbenog aviona. Naši ljudi su spremni i spremaju se i dalje", ispričao je satnik Lukan.

 

Flying Sabre 18

 

Kako je od hrvatskih pilota puno naučio puno, priznao je i zapovjednik 1. Eskadrile borbenih aviona britanskog Ratnog zrakoplovstva Ellis Williams.

"Biti ovdje je fenomenalno iskustvo. Po prvi put smo se susreli s MiG-om 21 na ovaj način i s njime trenirali. Imali smo priliku razmijeniti iskustva s hrvatskim pilotima koji ima drugačije taktike i iskustva u odnosu na naše, nosimo sa sobom jedno veliko iskustvo. Mi iza sebe imamo iskustvo od 100 godina, vi puno manje no moram reći kako imate hrabre i vrhunske pilote od kojih smo puno naučili."

Britanski pilot pohvalio je i Odluku Hrvatske o nabavi višenamjenskog borbenog aviona istaknuvši:  "F-16 je zaista izvrstan avion i siguran sam kako će vašim pilotima sve to biti jedan veliki izazov, ali i prednost. Ovaj avion podrazumijeva drugačije naoružanje i sistem upravljanja, avion je jako uzbudljiv i siguran sam da će uživati u radu s njim", zaključuje Williams.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish na kraju je kazao kako vjeruje da će oružane snage dviju država surađivati u budućnosti te na taj način sustavno doprinositi očuvanju mira i sigurnosti.

 

Vježba "FLYING SABRE 18" provodi se od 16. do 20. srpnja 2018. na Plesu.

 

Flying Sabre 18

 

 

 

Foto:MORH / J. Kopi; SAC Cathy Sharples [RAuxAF]


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 395 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com