Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
"Današnje gađanje može se smatrati vrhuncem ove vojne vježbe"

Na Slunju provedena vježba "Vulkan 18/2"

 

Vulkan

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, u srijedu 25. srpnja 2018. održana je završna vježba s bojevim gađanjem Vulkan 18/2 koja je sastavni dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti 3. hrvatskog kontingenta prije upućivanja u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj.

 

Vježbi bojevog gađanja bitnice samohodnih višecjevnih lansera raketa (SVLR) nazočio je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), čiji pripadnici čine veći dio 3. HRVCON-a, brigadni general Tihomir Kundid.

...

General Kundid je tom prilikom rekao: "Vježba Vulkan 18/2 je prije svega namijenjena za nacionalnu certifikaciju 3. hrvatskog kontingenta koji će biti upućen na zadaću u Republiku Poljsku. Cilj vježbe je demonstracija dosegnute razine obučenosti i uvježbanosti kompletnog kontingenta. Danas je demonstrirana visoka razina obučenosti i uvježbanosti u gađanju višecjevnim lanserima raketa, kojim će pripadnici kontingenta provoditi zadaću u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti“. 

Pripadnici Hrvatske vojske u misiju u Republiku Poljsku, dodao je general Kundid, odlaze kako bi Hrvatska, kao članica NATO saveza, dala svoj doprinos po pitanju sigurnosti.

 

Vulkan


Završno ocjenjivanje spremnosti postrojbe proveo je ocjenjivački tim Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, a sve aktivnosti vezane uz ocjenjivanje pratio je tim za nadzor ocjenjivanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH na čelu s brigadirom Mijom Kožićem, čija je zadaća bila praćenje i nadziranje svih procedura i metodologije rada ocjenjivačkog CREVAL (Combat Readiness Evaluation) tima na vježbi. U završnom formatu CREVAL ocjene potpisom su potvrdili kako je ocjenjivanje provedeno u skladu s zahtijevanim standardima ocjenjivanja borbene spremnosti kopnenih snaga Savezničkog zapovjedništva za operacije. 

"Nakon provedbe vježbe Vulkan 18/2 želim pohvaliti rad i zahvaliti ocjenjivačkom timu Hrvatske kopnene vojske koji je bio ojačan s ocjenjivačima iz Zapovjedništva za potporu i Pukovnije vojne policije koji su završili CREVAL tečaj te praktično primijenili NATO sustav ocjenjivanja borbene spremnosti za topničke postrojbe. 

 

Vulkan

 

Na ovoj vježbi smo primijenili NATO priručnik ocjenjivanja, koristili metodologiju rada i izradili dokumente koji su interoperabilni za upućivanje naših topničkih postrojbi u NATO ojačanu prednju prisutnost, a nacionalni sustav spremnosti Oružanih snaga učinili potpuno interoperabilnim s NATO standardima Savezničkog zapovjedništva za operacije", rekao je brigadir Kožić.

Čelnik ocjenjivačkog tima bojnik Predrag Srđenović istaknuo je kako je ocjenjivanje trajalo 72 sata, koliko i sama vježba, s obzirom na to da se radi o CREVAL sustavu vojnog ocjenjivanja, te da se glavni dio vježbe odnosio na topničko bojno gađanje višecjevnim lanserom raketa Vulkan koji se i koristi u Republici Poljskoj.

"Današnje gađanje može se smatrati vrhuncem ove vojne vježbe", zaključio je bojnik Srđenović.

 

Vulkan

 

 

Foto: 1.  MORH / K. Brigljević


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 458 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com