Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 

 

Radnici Croatia Airlinesa isti tren mogu ponovno najaviti štrajk ako Sud donese odluku da je štrajk zakonit

Očekuje se konačna odluka o štrajku u Croatia Airlinesu

 

Croatia Airlines

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Županijski sud u Zagrebu danas bi trebao donijeti konačnu odluku o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat zbog pregovora o novom kolektivnom ugovoru.


Sud je donio privremenu odluku o zabrani štrajka, smatrajući da bi nastala nepopravljiva šteta za Croatia Airlines. 

Jučer su ispitana tri svjedoka.

...


Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je da radnici Croatia Airlinesa isti tren mogu ponovno najaviti štrajk ako Sud donese odluku da je štrajk zakonit. Odluka da je štrajk zakonit istovremeno znači i automatsko stavljanje izvan snage privremene mjere o zabrani štrajka u CA koju je sud donio u utorak, odnosno isti čas može se ići u štrajk, izjavio je Devčić nakon ročišta na kojemu su svjedočili predstavnici socijalnih partnera u Croatia Airlinesa.

I dok kompanija vjeruje da štrajka uopće neće biti, sindikati kažu da će na taj korak biti spremni već u nedjelju - ali samo ako bude zakonit. 

Iz Croatia Airlinesa ističu kako nastavljaju obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja. Uprava CA ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

Branka Sremac iz uprave Croatia Airlinesa izrazila je nadu da će presuda Županijskog suda o zakonitosti štrajka u toj tvrtki potvrditi i osnažiti privremenu mjeru o njegovoj zabrani kako bi štrajk u vrhuncu sezone bio spriječen."Zbog zaštite interesa tvrtke i svih zaposlenika, putnika i hrvatskoga turističkog proizvoda još jednom se poziva sindikat ORCA na povratak u kolektivne pregovore, te da svoje zahtjeve svede u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke", poručili su iz Croatia Airlinesa.

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručuju da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu. Odvjetnik sindikata Albin Hotić rekao je kako je Županijski sud o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu izveo sve predložene dokaze, dugo i iscrpno saslušao tri svjedoka, te je izrazio očekivanje da će biti donesena odluka da je štrajk zakonit čime bi se ukinula odluka o privremenoj mjeri zabrane štrajka. "U tom slučaju štrajk opet može biti najavljen, a Croatia Airlines može podnijeti žalbu Vrhovnom sudu", kazao je Hotić.

Na ovom ročištu odlučuje se o samoj biti - zakonitosti štrajka. Tužbu je Županijskom sudu podnijela Uprava jer smatra da se stari kolektivni ugovor koji je istekao prije 20 mjeseci i dalje primjenjuje sa svim materijalnim i nematerijalnim pravima. Također smatraju da je kompanija održala socijalni i gospodarski kontinuitet te da nema razloga za štrajk.

S druge strane u sindikatu kažu da žele raspravljati i dogovoriti neka dodatna prava i da to mogu napraviti sa novom upravom koja bi bila izabrana na četiri godine, a ne privremenom upravom koja za sada ima mandat samo na šest mjeseci. I upravo oko toga se lome koplja i vodi rasprava. 

 
 

Foto: 1. Marko Prpic/PIXSELL


Autor: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 276 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja