Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

"Hrvatski heroji 1991. nisu dvojili kada je trebalo braniti Domovinu (...) od onih koji su je napadali, gori samo oni koji je nisu branili"

Otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima
 
Spomenik braniteljima
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas, 14. rujna 2018., otkriveno je spomen obilježje trojici poginulih pripadnika iz 116. brigade HV, 3. gardijske brigade i 4. gardijske brigade, Ivici Pruscu-Jumi, Niki Jerkoviću-Primi i Mariju Nikoliću-Kišu.

 

Spomen obilježje je otkrio sin poginulog branitelja Ante Jerković, a otkrivanju su nazočili izaslanik Predsjednice RH ujedno i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko-neretvanske županije, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, Hrvoje Vučković predsjednik UVDR 1991 "Krvavac" te ostali visoki civilni i vojni uzvanici.

...

Poginuli branitelj Ivica Prusac (1969.), rodom iz Metkovića u obranu se uključio u prosincu 1991. godine kao pripadnik 116. brigade HV, a poginuo je 30. svibnja 1992. u borbama kod Županje kao pripadnik 3. gardijske brigade. Nikola Jerković (1961.) iz Metkovića u Hrvatsku vojsku se uključio u prosincu 1991. kao pripadnik 1. bojne 116. brigade, a poginuo je kao pripadnik 4. gardijske brigade 10. rujna 1992. na južnom bojištu. Mario Nikolić (1964.) iz Metkovića bio je dragovoljac 1. satnije ZNG-a, a poginuo je 29. siječnja 1993. u Paljuvu u operaciji Maslenica kao pripadnik 4. gardijske brigade.

- sadržaj se nastavlja -

 

Spomenik braniteljima

 

U prigodnom obraćanju izaslanik Predsjednice RH i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako na ovaj način Hrvatska pokazuje da ne zaboravlja svoje žrtve te im iskazuje dužnu počast i trajnu zahvalnost.

"Izgradnju ovog spomen-obilježja na Bagalovićima inicirala je općina Kula Norinska zajedno s Udrugom veterana Domovinskog rata 1991. "Krvavac", a sredstva je osiguralo Ministarstvo hrvatskih branitelja", istaknuo je ministar naglasivši kako ovim činom hrvatska Vlada pokazuje dosljednost u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata te ističe zasluge naših ratnih heroja i ratnih postrojbi.

"Svaki od tih događaja koji su obilježili "dane ponosa i slave" i kojih se iz godine u godinu prisjećamo, ima svoje mjesto u našoj vojnoj i sveukupnoj nacionalnoj povijesti. Svoje mjesto u toj povijesti posebno su zaslužili poginuli i nestali hrvatski branitelji, oni koji su za stvaranje, obranu i opstojnost hrvatske države dali najveći mogući doprinos. Ministarstvo obrane i nadalje će promicati vrijednosti Domovinskog rata u spomen na sve kojih više nema, u slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji možda ne znaju ili su zaboravili tko su bili hrvatski branitelji. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog – zbog očuvanja naše prošlosti i za našu bolju budućnost", rekao je ministar Krstičević te dodao kako nas žrtva naših poginulih obvezuje, ali i povezuje te kako  ćemo je pamtiti, sjećati se i podsjećati - da se nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi!

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić istaknuo je kako je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda Domovinski rat zapisan kao najslavniji dio hrvatske povijesti. "Najbolji među nama dali su život za svoju domovinu", naglasio je izaslanik Bačić.


Župan Dubrovačko-neretvanske županije i izaslanik predsjednika Vlade Nikola Dobroslavić istaknuo je da naše junake moramo pamtiti, vladati se njihovim primjerom i graditi Hrvatsku onako kako su je oni branili, srcem i neizmjernom hrabrošću.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik ministra branitelja Ivan Vukić naglasio je kako se našim istinskim herojima uvijek treba iskazivati zahvalnost, a Domovinski rat iznjedrio je upravo takve velike ljude.

Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević podsjetio je kako je vrijeme Domovinskog rata najponosniji dio hrvatske povijesti, a trojica junaka kojima je otkriveno spomen-obilježje su među najboljim i najhrabrijim sinovima hrvatskog naroda. "I njima moramo zahvaliti što danas imamo slobodnu Hrvatsku", poručio je.

Predsjednik UVDR 1991 "Krvavac" Hrvoje Vučković na kraju je istaknuo kako ovi hrvatski heroji 1991. nisu dvojili kada je trebalo braniti Domovinu, rekavši kako su od onih koji su je napadali, gori samo oni koji je nisu branili.

Nakon otkrivanja spomen obilježja blagoslov i molitvu je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a zajednički vijenac položen je u ime Republike Hrvatske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika grada i županije te obitelji poginulih.

 

Spomenik braniteljima

 

 

Foto: MORH/T.Brandt


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 627 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja