Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

Krstičević: Drago mi je da njihovu tradiciju nastavlja bojna "Sokolovi"

Obilježena 26. obljetnica 5. gardijske brigade 'Sokolovi'
 
Sokolovi
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 5. listopada 2018. godine posjetio je vojarnu u Vinkovcima gdje je obilježena 26. obljetnica osnutka 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" i dan kapelanije Kraljice Svete Krunice i Sv. Ivana Kapistrana, a nakon svečanog obilježavanja posjetio je i pripadnike 2. pričuvne pješačke pukovnije, koji se nalaze na obuci pričuvnika u vojarni u Vinkovcima.

 

Svečanom obilježavanju prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske i posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mladen Klarić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, posebni savjetnik ministra Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, braniteljskih udruga i lokalne vlasti.

...

Tom prigodom, položeni su vijenci na spomen obilježje u vojarni i služena je sveta misa koju je predslavio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan na temeljima buduće kapelice Kraljice Svete Krunice Sv. Ivana Kapistrana, koja će se graditi.  

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Ministar Krstičević zahvalio je pripadnicima 5. gardijske brigade "Sokolovi" na njihovom angažmanu u Domovinskom ratu, istaknuvši da su kako su Sokolovi jedna od udarnih brigada i ponos Hrvatske vojske. "Hrvatska vojska prožeta je simbolima Domovinskog rata, a jedan je od tih simbola i 5. gardijska brigada "Slavonski sokolovi". Drago mi je da njihovu tradiciju nastavlja bojna "Sokolovi", ali i da Hrvatska osnažuje svoj odnos prema Domovinskom ratu i postrojbama koje su sudjelovale u njemu", rekao je ministar.


Podsjetio je i kako je suradnja gardijskih brigada s pričuvom imala ključnu ulogu u ostvarivanju pobjeda u Domovinskom ratu. "Danas je pričuva Hrvatske vojske vrijedna sastavnica sustava domovinske sigurnosti te kao takva pomaže u obrani naroda od suvremenih ugroza", istaknuo je ministar te poručio pričuvnicima: "Hvala vam na odazivu na obuku! Hvala vam na domoljublju i odanosti domovini!"

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je veteranima 5. gardijske brigade njihov dan te im zahvalio na doprinosu u obrani domovine.


Povodom obilježavanja 26. obljetnice 5. gardijske brigade "Sokolovi", za posjetitelje je u vojarni 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima izložen  taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske.

Također, prilikom posjeta Vinkovcima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga posjetio je pripadnike 2. pričuvne pješačke pukovnije, koji se nalaze na obuci pričuvnika u vojarni u Vinkovcima. Tom prigodom ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom pričuvnika na obuku i zahvalio im na odazivu i na služenju domovini.

Sokolovi

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović posebno je naglasio ulogu pripadnika pričuve s ratnim iskustvom: "Vaše je iskustvo iz Domovinskog rata neizmjerno. Očekujem da ćete to iskustvo prenijeti na mlađe, a Hrvatska vojska podupirat će vas u tome."

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković istaknuo je važnost pričuvnih postrojbi u Hrvatskoj vojsci tijekom njezine povijesti."Pričuvne postrojbe dale su nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. I danas prepoznajemo da nema jake vojske bez jake pričuve, stoga upravo pričuvna sastavnica čini kičmu Sustava domovinske sigurnosti", rekao je.

General Jurković poželio je također prisutnim pričuvnicima mnogo uspjeha u daljnjoj obuci, poručivši: "Iskoristite ovo vrijeme za međusobno upoznavanje, obnovu uspomenu iz Domovinskog rata, jačanje domoljublja, obnovu postojećih znanja i stvaranje novih. Znanje je bogatstvo koje vam nitko ne može oduzeti i kojim možete pomoći svom narodu i domovini!"

"Čast je moći se ponovno staviti na raspolaganje Republici Hrvatskoj, kao što smo to činili u Domovinskom ratu. Nismo se dvoumili o tome hoćemo li se odazvati na obuku i jako smo zadovoljni", izjavio je natporučnik Vlatko Greiner, pripadnik 2. pješačke pukovnije.

Zadovoljstvo mogućnošću da služi u pričuvi dijeli i natporučnik Pavo Naletilić: "Neka znanja imamo iz časničke škole, a neka smo sada usvojili te smo u potpunosti spremni služiti domovini."

 

Foto: MORH/J.Kopi


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 645 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja