Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Ministarstvo uprave objavit će cjelovito izvješće na mrežnoj stranici Vlade

Kuščević: Nema dovoljno potpisa za referendume
 
Kuščević
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je na sjednici Vlade kako ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

 

  • 'Istina o Istanbulskoj' predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.
  • Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.
  • Za drugu inicijativu 'Narod odlučuje' prikupio je 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

...

Inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje tzv. Istanbulske konvencije. Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje. U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu. Obje inicijative potpise su prikupljale od 13. do 27. svibnja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u uvodnom dijelu sjednice Vlade da se čini da niti jedno od tri referendumska pitanja nije prikupilo dovoljan broj potpisa. "Zadužit ćemo ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transprentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ", naglasio je premijer.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Očekivani rezultati -  već niz godina između 9 i 11 posto nevaljanih potpisa za razne referendumske inicijative

Rezultati su očekivani, rekao je Kuščević jer se broj nevaljanih potpisa kreće između 9 i 11 posto već niz godina za razne referendumske inicijative.

Svaki glas koji je tvrtka APIS IT označila kao nevažeći prošao je još kontrolu povjerenstva, naglasio je Kuščević.

APIS IT provjeravao je broj i vjerodostojnost svih potpisa birača na temelju nekoliko kriterija, sukladno Zakonu o referendumu.

Potpisnik se morao nalaziti u registru birača na dan 27. svibnja 2018., odnosno zadnji dan prikupljanja potpisa. Točno i čitko moralo je biti navedeno ime i prezime potpisnika koje je identično onome upisanom u registru birača, te ispravan i potpun OIB. 

Morali su biti popunjeni svi podaci u pojedinom retku u potpisnoj listi - ime i prezime, OIB, i potpis. Ti podaci nisu smjeli biti ispravljani, prekriženi ili nadopunjavani.

Provjerom broja i vjerodostojnosti svih potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanjem državnog referenduma za sva tri referendumska pitanja jednoglasno je utvrđeno da ni za jedan zahtjev nije prikupljeno dovoljan broj potpisa.

 

Ministarstvo uprave objavit će cjelovito izvješće na mrežnoj stranici Vlade

Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj trebale su prikupiti 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisali referendumi.

Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875.

Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

Kako bi se omogućio zainteresiranoj javnosti uvid zašto je dio potpisa odbačen, Ministarstvo uprave objavit će cjelovito izvješće na preko 50 stranica na web stranici Vlade.

 

 

Foto: 1.  Patrik Macek/PIXSELL


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 233 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nove objave

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja