Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

Iz Vlade već neko vrijeme dolaze najave izmjena niza zakona kako bi se prilagodili preporukama tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću

Od iduće godine novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira
 
ZDS
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

MUP je objavio popis zakona koje namjerava donijeti iduće godine, a među njima je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, doznaje Večernji list.

 

Iako donesen još 1977., taj zakon do sada nije bitnije mijenjan, a da ne korespondira s današnjim vremenom, vidljivo je već iz činjenice da su novčane kazne propisane u njemačkim markama.

...

Na to godinama upozorava i struka, posebno zbog nedorečenih odredbi koje su dovele do krajnje neujednačene sudske prakse kada je riječ o isticanju simbola totalitarnih režima.



‘Otkloniti praznine’

U procjeni učinaka koje bi trebao polučiti novi zakon Ministarstvo najavljuje kako će se “sveobuhvatnije utvrditi relevantni pojmovi, pravni instituti i obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira” i “propisati kao prekršaj i neka druga ponašanja koja mogu imati izravni štetan utjecaj na stanje javnog reda i mira te otkloniti postojeće praznine i nedorečenosti pojedinih odredbi važećeg zakona i mogućnost njihova različitog tumačenja i primjene”.

Odnosi li se taj dio upravo na potrebu preciznijeg definiranja isticanja totalitarnih simbola, posebno ustaškog pozdrava “za dom spremni”, za sada nisu spremni govoriti. No iz Vlade već neko vrijeme dolaze najave izmjena niza zakona kako bi se prilagodili preporukama tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je još u veljači zaključilo da bi trebalo precizirati zakone kako bi oni kojima je do isticanja ZDS-a znali kakve će posljedice zbog toga trpjeti.

A Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira najčešće se i primjenjuje u postupcima vezanim uz uzvikivanje i isticanje ZDS koji je i Ustavni sud protumačio kao pozdrav kojim se manifestira mržnja i rasizam.

Sudska praksa tu je, međutim, vrlo raznolika. Sud u Slunju, primjerice, oslobodio je Thompsona za uzvikivanje ZDS na koncertu, dok je nogometaš Joe Šimunić za isto nedjelo na utakmici platio kaznu od 25.000 kuna.

Navijači u Čakovcu za to su kažnjeni s po tri tisuće kuna, dok je za isti prekršaj u Vukovaru kazna 300 kuna, što samo po sebi dovoljno govori o potrebi preciziranja zakona.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Čišćenje groblja

Preporuke Vijeća prvo je poslušalo Ministarstvo graditeljstva, koje je pokrenulo proceduru izmjene Zakona o grobljima kojima je predvidjelo zabranu veličanja agresije na Hrvatsku i velikosrpskih ideja na nadgrobnim spomenicima i uklanjanje spomenika s takvim natpisima.

Procijenili su da će groblja od takvih natpisa “očistiti” do kraja 2020., a iz HNS-a, čiji je Predrag Štromar na čelu tog ministarstva, poručili su kako očekuju da preporuke Vijeća implementiraju i HDZ-ovi resori, i to upravo kada je riječ o ZDS-u.

 

ZDS

Foto: 1. sbplushr, 2. Fb


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: vecernji.hr

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 239 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com