Open menu

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Mjesto „Trokut“ je lokalni naziv za nekadašnji motel koji je za vrijeme rata bio je strateški važna lokacija kako za HV tako i za neprijatelja

Održana svečana komemoracija Trokut - Novska (fotogalerija)
 
Trokut - Novska
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na spomen obilježju Trokut-Novska, novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, u ponedjeljak 29. listopada okupili su se rodbina, prijatelji, suborci i sugrađani kako bi odali počast svima koji su položili život na oltar Domovine 1991. godine. 

Brojna izaslanstva, vojne i policijske postrojbe, udruge proistekle iz Domovinskog rata, izaslanstva predsjednice RH, ministar branitelja Tomo Medved, te izaslanstva županija i gradova čiji su branitelji sudjelovali na ovoj i drugim bojišnicama, odala su počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred kamenih monolita s uklesanim imenima poginulih branitelja iz Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Novske, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca. 

...

29. listopada 1991. godine počela je vojna akcija "Orkan", prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu, koja se vodila do 3. siječnja 1992. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Mjesto „Trokut“ je lokalni naziv za nekadašnji motel koji se i danas, ali u ruševnom stanju, nalazi točno na pola puta između Novske i Lipika, a za vrijeme rata bio je strateški važna lokacija kako za HV tako i za neprijatelja.

S njegovog mjesta nadzirao se cijeli teritorij novljanskog kraja oko Baira, Lovske, Brezovca, te dalje Donjeg Čaglića. Kako je za operaciju Orkan ’91 bilo planirano kretanje kroz tri pravca (glavni Novska-Gornji Raić-Okučani i pomoćni Lipovljani-Bair-Donji Čaglić te Krapje-Jasenovac-Košutarica), nezaobilazna točka kretanja bio je spomenuti motel na pomoćnom pravcu operacije. Za taj smjer Zapovjedništvo OG Posavina odredilo je 105.bjelovarsku brigadu (tada ima 1. i 3.bojnu) kao glavnu za provedbu zadatka uz koordinaciju s grupom „Merčep“ i dijelovima 125. brigade Novska. Uz njih su se na tom području nalazile još 8.brigada Samobor i „Štraseri“ iz Zagreba.

Uz očitu šarolikost društva, ističe se razlika u opremljenosti postrojbi te borbenom moralu.

- sadržaj se nastavlja -

 

Štraseri

 

Zapovjedništvo 105.br. je odredilo dva smjera napada, jedan prema Bairu, a drugi prema Trokutu, s tim da se glavnina snaga usmjeravala prema Bairu jer se smatralo da je tamo srpsko uporište najčvršće. Prema motelu „Trokut“ poslane su snage iz Novog Grabovca, spomenuta 3.đurđevačka bojna, Samoborci i „Štraseri“ uz pratnju oklopnih vozila i zadaća im je bila ovladati cestovnim raskrižjem pred motelom probijajući se šumskim putem.

Akcija je počela u 6h ujutro 29.listopada i pokazala je prve uspjehe ulaskom u Bair. Drugi pravac je od početka imao mnogo problema. Napredujući kroz šumu, hrvatske vojnike je usporavala kiša minobacačkih i topničkih granata, a oklopna vozila teško su se kretala pored cestovnih barikada.

U jednom trenutku, oklopnjaci su se razdvojili od glavnine pješaštva i krenuli prema Bairu. Prve izravne borbe dočekale su vojnike na 200m od motela u srpskim rovovima, a tada su dobili nešto minobacačke potpore iz N.Grabovca. Kao zaštitu od paljbe iz motela, hrvatski su vojnici iskoristili masivan partizanski spomenik neposredno uz motel, odnosno betonski zid i grmlje oko spomenika. Na toj poziciji očekivali su pomoć iz N. Grabovca i tenkove iz Baira.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 

No pomoć nije stizala, a da još spomenem, grupa „Merčep“ nije djelovala kod Lovske pa je stvar bila dodatno otežana. Jedan dio đurđevačke bojne upao je u unakrsnu paljbu pa je dio vojnika priskočio u pomoć. U bliskoj borbi posebno se istaknuo Jurica Rešetar koji se sam suprotstavio i onesposobio skupinu srpskih vojnika. Kada su ostali vojnici đurđevačke i samoborske satnije izbili kod „Trokuta“, našli su se u paklu srpskog naoružanja.

Žestina paljbe zaustavila je njihovo daljnje napredovanje. Oko 14h počelo se s povlačenjem prema Novom Grabovcu. Bitka za „Trokut“ završila je neuspješno tog 29. listopada, ali će se „Trokut“ još spominjati u narednom vremenu operacije Orkan ’91.

Smjeli pokušaj odnio je jedanaest hrabrih ljudskih života (Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Rajko Turk, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić i šestorica iz oklopnog transportera 105.br.), a ranio devet.

Foto: 1. DPCM/Stefan Novak


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/novska.hr/dogodilose.com

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 305 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com