Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Budite domovini vjerni, vi ste budućnost i snaga koju Hrvatska vojska ima"

Obilježena 26. obljetnica 9. gardijske brigade Vukovi
 
Vukovi
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Gospiću je u utorak, 30. listopada 2018. održana središnja proslava povodom obilježavanja 26. obljetnice 9. gardijske brigade Vukovi i 11. obljetnice Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade.

 

Svečanom programu nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deur, izaslanik potpredsjednika Vlade RHi ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i drugi predstavnici civilne vlasti te pripadnici 9. gbr Vukovi i članovi njihovih obitelji.

...

Središnja proslava održana je u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima brigade, a održana je i svečana dodjela crnih beretki koje su novim pripadnicima Motorizirane bojne Vukovi uručili izaslanik Predsjednice RH Ante Deur, zapovjednik HKoV-a general Jurković, zapovjednik GMBR-e general Kundid i zapovjednik bojne bojnik Marko Krpan te predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi Antonio Šebalj.  

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Izaslanik Predsjednice Republike  svim je pripadnicima čestitao njihov dan te poručio: "Budite domovini vjerni. Vi ste budućnost i snaga koju Hrvatska vojska ima. Želim vam puno uspjeha, da nosite mir, snagu i sigurnost ovom kraju, ali i cijeloj Hrvatskoj".

Čestitajući bivšim i sadašnjim pripadnicima Vukova njihovu obljetnicu, zapovjednik HKoV-a general Jurković u svom je obraćanju istaknuo kako je 9. gbr bila nositeljica oslobodilačkih akcija, poput Maslenice, Medačkog džepa i Oluje. „Brigada je bila ustrojena kada je Hrvatskoj bilo najpotrebnije i odigrala je važnu ulogu u oslobodilačkom i pravednom ratu. Zahvalan sam na svemu što ste napravili“, poručio im je general Jurković te se osvrnuo i na sudjelovanje pripadnika Motorizirane bojne Vukovi u vojnoj vježbi Velebit 18, zaključivši kako je Hrvatska vojska u toj vježbi pokazala da je spremna izvršavati svoju temeljnu zadaću, obranu Republike Hrvatske, ali i da je siguran i pouzdan saveznik.

- sadržaj se nastavlja -

Vukovi

Zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi bojnik Krpan podsjetio je kako je za slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu živote dalo 56 pripadnika Vukova, a u spomen na sve njih ove se godine po prvi puta u ponedjeljak, 29. listopada, trčala memorijalna utrka od Otočca do Gospića. Utrku su trčala dvojica pripadnika mtb Vukovi te dvojica pripadnika Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi, noseći pritom majice s natpisom "56 km za 56 poginulih Vukovara" te "Za sve poginule pripadnike ZNG-a i MUP-a". U utrci je sudjelovalo i 56 pripadnika mtb Vukovi, od kojih je svaki simbolično istrčao po jedan kilometar prateći četvoricu pripadnika koji su istrčali cijelu memorijalnu utrku. 

"Danas su Vukovi važan čimbenik u Lici i Republici Hvatskoj. To se odnosi i na spremnost za sudjelovanje u međunarodnim operacijama, ali i pomoći lokalnoj zajednici. Hrvatska vojska uvijek će dati zadnji atom snage da pomogne svom narodu", zaključio je bojnik Krpan. 

Predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi Antonio Šebalj posebno je pozdravio članove obitelji poginulih pripadnika, a novim pripadnicima Vukova poručio je: "Budite ponosni i pošteni. Budite prvi među jednakima!"

U sklopu svečanosti obilježavanja uručena su odlikovanja, priznanja i pohvale zaslužnim pripadnicima Vukova, a uoči svečanosti u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskog ratu. Također, u Općoj bolnici Gospić otkrivena je i spomen-ploča za sve medicinske sestre i tehničare sudionike Domovinskog rata.

 

Vukovi

Foto: 1. MORH/T.Brandt


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 240 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com