Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Slaveći naše branitelje, slavimo sadašnjost i čuvamo uspomenu koja treba i dalje ostati u nama"

Obilježena 28. obljetnica ustrojavanja 1. gbr Tigrovi
 
Tigrovi
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Svečanom podjelom beretki pripadnicima 1. motorizirane bojne Tigrovi u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. godine obilježena je 28. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu.

 

Ovime su postali pripadnici bojne Gardijske mehanizirane brigade Tigrovi Hrvatske kopnene vojske.  

...

Beretke je primilo ukupno 43 pripadnika 1. motorizirane bojne Tigrovi, a izaslanstvo Republike Hrvatske uz obitelji poginulih, nestalih, umrlih pripadnika Tigrova i udruga veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, tom su prigodom položili vijence i zapalili svijeće u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu.

Središnjoj svečanosti nazočili su vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik ministara unutarnjih poslova Josip Ćelić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ratni zapovjednik Tigrova general-bojnik Jozo Miličević, predstavnici Grada Zagreba uz obitelji poginulih, nestalih, umrlih pripadnika Tigrova i udruga veterana 1. gardijske brigade Tigrovi.

- sadržaj se nastavlja -

Tigrovi

Obilježavanje 28. obljetnice ustrojavanja 1. gbr Tigrovi nastavljeno je u Gradskom parku Bundek u Zagrebu gdje je prikazan taktičko-tehnički zbog opreme i naoružanja Hrvatske vojske te prikaz rada i intervencija službenih pasa Pukovnije Vojne policije. Također, pripadnici Počasno-zaštitne bojne na Bundeku su za posjetitelje izveli i vojno-akrobatski ceremonijalni program.

Na značaj Tigrova u Domovinskom ratu podsjetila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kazavši kako su Tigrovi postali jedan od sinonima obrane domovine i pobjede u Domovinskom ratu.

"Dok sam držala beretku u ruci čekajući da ju predam, navrlo mi je toliko uspomena, od ganuća i ponosa i svega onoga što smo osjećali gledajući vas koji ste branili našu Domovinu", kazala je Grabar-Kitarović naglasivši kako su upravo Tigrovi oslobodili Plitvice, simbol početka Domovinskog rata.

"Za Tigrove nije bilo neizvršene zadaće i zato smo svi gledali u vas s velikim povjerenjem, hvala vam na tome", zaključuje Predsjednica.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitajući Tigrovima na 28. obljetnici osnutka, poručio je kako je neizmjerno ponosan što je koračao zajedno s brojnim herojima i pripadnicima legendarnih Tigrova.

"Branili smo našu Domovinu gdje god je trebalo i pokraj brojnih pobjeda, imali smo i ogromne žrtve. Hvala obiteljima naših poginulih i nestalih Tigrova što su ovdje danas s nama. Želimo da djeca koja nisu dočekale očeve s ratnog puta budu ponosna što su njihovi očevi hrvatski branitelji, takvo okruženje moramo graditi" poruka je ministra Medveda.

- sadržaj se nastavlja -

Ministar Krstičević kazao je kako će ratni ponos i junaštvo Tigrova naraštajima ostati putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena i jedina nam domovina Hrvatska.

"Bili ste ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani od velikosrpske agresije i zato budite ponosni na sebe i svoje suborce. Ponosna pobjednička Hrvatska vojska u Domovinskom ratu ispisala je povijest braneći i oslobađajući Hrvatsku", rekao je ministar Krstičević i dodao kako je Hrvatska vojska moderna sila spremna na izvršenje svih zadaća i spremna pomoći svome narodu.

"Budite ponosni – jer ste za Hrvatsku – kao Tigar, pokazali što može hrvatska mladost, predvođena ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i prvim Predsjednikom Republike Hrvatske, doktorom Franjom Tuđmanom. Ne jačamo Hrvatsku vojsku da bi nekome prijetili, jačamo je radi mira i naše slobode. Spaljena ognjišta, razrušeni gradovi, stradavanja i žrtve u Domovinskom ratu dio su naše suvremene povijesti koju nećemo zaboraviti.  Ali moćna Hrvatska vojska danas je jamac kako se to više nikada neće ponoviti", poručio je Krstičević kojemu je u ovoj prigodi uručena i zahvalnica Udruge ratnih veterana 1. gbr Tigrovi.

Zahvalnica je uručena i načelniku Glavnog stožera OS RH generalu zbora Mirku Šundovu te posebnom savjetniku ministra obrane Boži Kožulu.

Ratni zapovjednik Tigrova, general-bojnik Jozo Miličević podsjetio je na važnost brige hrvatske države o svim hrvatskim braniteljima naglasivši kako budućim generacijama moramo sačuvati istinske i prave vrijednosti Domovinskog rata.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Također, povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja 1. gbr Tigrovi u Crkvi Sv. Križa u Sigetu služena je misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, koju je predvodio vojni kapelan iz Đakova, preč. Vlado Mandura. Misnom slavlju nazočio je i savjetnik ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina.

Vojni kapelan Mandura u svojoj propovjedi naglasio je kako su hrvatski branitelji dali istinsku i iskrenu ljubav, žrtvu života koja predstavlja istinsku Božju ljubav.

"Ljubav je dobro koje je utkano u naše biće i u našu državu. Slaveći naše branitelje, slavimo sadašnjost i čuvamo uspomenu koja treba i dalje ostati u nama", kazao je preč. Mandura.

 

Tigrovi

 

 

Foto: 1.MORH/J.Kopi


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 317 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com