Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Umirovljenici su specifična kategorija koja je nakon svog radnog vijeka došla na prosjački štap"

Osijek: 25 godina Hrvatskog Caritasa
 
Caritas
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina izjavio je u četvrtak kako Hrvatski Caritas trenutno, s različitih aspekata pomoći, skrbi o oko 85 tisuća osoba, a samo kroz sustav Caritasovih pučkih kuhinja dnevno se podijeli oko tri i pol tisuća obroka.

 

Svalina je to rekao novinarima na obilježavanju 25. obljetnice djelovanja središnjeg Caritasa pod imenom Hrvatski Caritas u prostorijama osječkog Vikarijata.

...

"Danas siromaštvo dobiva novo lice i mi smo pozvani zajedno s drugima detektirati sve oblike siromaštva i tražiti odgovore kako tim ljudima u konkretnim situacijama pomoći. To pomaganje nije kratkoročno nego zahtjeva dugotrajne procese, kako bi te obitelji i pojedinci jednog dana stali na noge i započeli novi život", poručio je Svalina.

Prema njegovim riječima najugroženija kategorija su umirovljenici koji su, kako je rekao "specifična kategorija koja je nakon svog radnog vijeka došla na prosjački štap". To je posebno očigledno u gradskim sredinama gdje ljudi ne mogu sebi sami  proizvesti neku hranu, nego moraju sve kupiti. Često puta njihova djeca, zbog nezaposlenosti, ne mogu im pomagati pa su takve osobe usmjerene na nas i na slične institucije koje im moraju pomoći, rekao je Svalina.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Hranić je istakao kako Crkvu raduje pojava udruga vjernika laika koje pomažu potrebitima.

"U Osijeku imamo vrlo zapaženo djelovanje udruga vjernika laika i to je za pozdraviti. Primjerice tu je udruga 'Rijeka ljubavi', a od onih koji su usko vezani uz Crkvu to je udruga 'Veronikin rubac', udruga 'Prijatelji svetog Martina' iz Belog Manastira i niz drugih. Sve te inicijative nas raduju, jer na žalost vidimo kako imamo potrebe i dan-danas za pučkim kuhinjama i za ustanovama  za smještaj beskućnika", rekao je Hranić.

Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Tukara  istakao je dobru suradnju s Hrvatskim Caritasom, što je posebno bilo vidljivo kad su u pitanju određeni iznenadni projekti kao što su bili migrantska kriza i velike poplave u Slavoniji.

Obilježavanje godišnjice održano je u osječkom Vikarijatu, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasa Požeške biskupije i Hrvatskog Caritasa.

 

Foto: 1. DPCM


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 203 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja