Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"SAD su dokumentom dale pristanak Državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski  visenamjenski borbeni avion F-16"

F-16: Izjava Kohorsta i reakcija MORH-a na medijske napise
 
F-16
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u petak je, vezano uz problem oko prodaje modificiranih izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

 

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena", kazao je Kohorst na blagdanskom domjenku i oproštajnoj svečanosti izraelske veleposlanice Zine Kalay Kleitman.

...

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen "da sada imamo ovaj zastoj".

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Locheed Martin moraju obaviti posao pošto su "oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo".

"Iako nisam uključen u pregovore, mislim da Izraelci jednostavno nemaju izbora jer se radi o intelektualnom vlasništvu Lockheed Martina i oni moraju dati zeleno svjetlo za transfer", rekao je američki veleposlanik novinarima.

Na pitanje da li smatra da je Izrael, prešutivši da je naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave, nepošteno pobijedio na javnom natječaju za borbene zrakoplove vrijedne 500 milijuna američkih dolara, odgovorio je da "ne zna koja je bila njihova pregovaračka strategija".

"Uvjeren sam, međutim, da su svoju ponudu dali u dobroj vjeri", rekao je Kohorst i istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael "veliki saveznici" i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je na izraelskoj strani, rekao je Plenković u Tuheljskim Toplicama.

Izraelska veleposlanica je izrazila nadu u pozitivan ishod slučaja jer je "u interesu i američke i izraelske strane da se tehnički problem riješi".

"Svi smo zainteresirani da nađemo rješenje i uvjerena sam da će tako biti", kazala je Kleitman i pozvala na "strpljenje".

"Nadam se da će se sve riješiti do kraja godine", dodala je izraelska veleposlanica kojoj za mjesec dana ističe četverogodišnji mandat.

Hrvatska se vlada u ožujku odlučila na kupnju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak starih tridesetak godina. Prethodno je, u ljeto 2017., poslala zahtjev za nabavu zrakoplova u pet država - SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu. U listopadu prošle godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

Da bi prodala zrakoplove Hrvatskoj kao trećoj zemlji, Izraelu treba odobrenje SAD-a. Prema izraelskim medijima, prodaju zbog nadogradnje američkih zrakoplova F-16 ne dopušta ministar obrane James Mattis.

Veleposlanica Kalay Kleitman je u svom oproštajnom govoru na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) kazala da "ne žali niti jednog dana provedenog u Hrvatskoj", gdje će se vraćati i privatno, nakon što za mjesec dana napusti veleposlaničko mjesto. Kazala je da su dvije zemlje učinile puno na razvoju svojih odnosa te da joj je drago da što više Hrvata putuje u Izrael i ocijenila da je kod mnogih "osvještena činjenica da se Izrael od svog osnutka prije 70 godina svih tih 70 godina bori za svoj opstanak".

Video vezom se nazočnima obratio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je kazao da "Hrvatska i Izrael grade mostove suradnje i prijateljstva". Na svečanosti je nazočio i posebni izaslanik premijera Netanyahua koji je svima čestitao kršćanski blagdan Božić i židovski blagdan Hanuku - "blagdan svjetlosti" koji su ove godine pali na isti datum.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Reagiranje MORH-a

Vezano za medijske napise pod naslovom "SAD blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj" i sl., u cilju istinitog i objektivnog izvješćivanja javnosti, Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Ministarstvo obrane RH nije dobilo službene informacije o tome, a kada će ih dobiti, o istom ćemo upoznati javnost.

Sjedinjene Američke Države su dokumentom dale pristanak Državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski  visenamjenski borbeni avion F-16. 

Država Izrael se u ponudi pismeno obvezala da će Hrvatskoj isporučiti avione F 16 sa NATO kompatibilnom opremom te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača. 
Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael. 

U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane.

  

Foto: 1.  EPA/RITCHIE B. TONGO


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/MORH/Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 311 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com