Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Velikosrpski agresor koji je napadom na Pakrac, Lipik i druga mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti je"

 
Pakrac
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata završilo je u subotu na parkiralištu Tržnice Pakrac okupljanjem više stotina sudionika "Mimohoda pobjednika" na parkiralištu Tržnice Pakrac.

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodnom podsjetila da je velikosrpski agresor napadom mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti  te je  najavila ustanovljenje odličja Zapadna Slavonija za sudionike obrane na tim bojištima.

...

Prigodne govore održali su pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, dožupan požeško-slavonski Vedran Neferović, predsjednik Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu i neposredni sudionik događaja Zoran Maras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, saborski zastupnik Josip Đakić te predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović  koja je posebno zahvalila onima koji su tih dana sudjelovali u obrani grada od paravojnih četničkih formacija.

"Zapadna Slavonija bila je u rano proljeće 1991. godine strateški važno područje naše obrane. To je znao i velikosrpski agresor koji je napadom na Pakrac, Lipik i druga mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti je", podsjetila je.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

"Prvi teret obrane pao je tada na hrvatsku policiju koja je pokazala neslomljiv duh hrvatskog naroda i odlučnost hrvatskog državnog vodstva da zaustavi velikosrpsku agresiju koja je postajala sve otvorenija", poručila je predsjednica dodavši kako je 1991. godine bilo najteže.

Bila je to ključna ratna godina, podsjetila je, u kojoj smo obranili Hrvatsku, udarili temelje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci te uspješno proveli prve ofenzivne i oslobađajuće operacije.

"Drago mi je što sam prošle godine odlikovala pakračku policijsku postaju, a podsjetit ću i da sam uputila u proceduru prijedlog za ustanovljene medalje Zapadna Slavonija koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima", napomenula je predsjednica.

Nalgasila je kako pobjeda imala vojno i političko uporište u osobi dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

"Dok je s jedne strane držao opciju mirnog rješenja sukoba, pripremao je Hrvatsku za obranu. Bio je odlučan i mudar, imao je jasnu viziju neovisne Hrvatske i što je najvažnije, imao je uza se svoj narod. Znao je pomiriti razlike naših mentaliteta i prevladati ideološke podjele i stvoriti zajedništvo", istaknula je hrvatska predsjednica.

Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu počelo je misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se "Mimohod pobjednika", većinom hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i političkih predstavnika uputio prema groblju, gdje su položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Na današnji dan, 2. ožujka prije 28 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu. Tom prilikom ranjena su tri pripadnika hrvatske policije, a pobunjenici su potisnuti u brda iznad Pakraca. 

Tome je prethodila odluku tadašnje Skupštine Općine Pakrac o pripojenju takozvanoj SAO Krajini od 22. veljače 1991. godine, koju je 28. veljače 1991. godine poništio Ustavni sud Republike Hrvatske. Uslijedila je mobilizacija pričuvnog sastava tadašnje milicije isključivo iz srpskih redova, uz podjelu oružja. Pobunjenici su s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatske i postavili srpske. Sljedećeg jutra u Pakrac su stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a i uslijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.

Obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Foto:  FaH

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com