Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Pokazuje se da je Europa nesposobna prenijeti mladima materijalne i kulturne instrumente za suočavanje s budućnosti
Papa Franjožali zbog "dramatične sterilnosti" EU
 

Papa Franjo

 

Novosti iz svijeta

 

Papa Franjo je izrazio žaljenje zbog dramatične sterilnosti Europske unije koja rađa malo djece i ne uspijeva pripremiti mlade na izazove budućnosti. 

 

Tradiciji smo pretpostavili izdaju ideala koji su stvorili veličinu Europe, inzistirao je argentinski papa u novoj lekciji koju je dao EU pred sudionicima kongresa o kršćanskom doprinosu budućnosti europskog plana. 

...

Nakon odbacivanja nasljeđa očeva, nastupilo je doba dramatične sterilnosti. Ne samo jer se u Europi rađa malo djece, ili jer mnogi ne mogu imati djecu, već i zato jer se pokazuje da je ona nesposobna prenijeti mladima materijalne i kulturne instrumente za suočavanje s budućnosti, bio je oštar papa Franjo. 

Pred nekoliko europskih dužnosnika, Papa je govorio o odgovornosti kršćana u Europi. On drži da su kršćani odgovorni vratiti Europi dušu, probuditi njezinu savjest ne kako bi zauzeli prostore već da bi pokrenuli procese koji stvaraju nove dinamike. 

Oni također moraju podsjetiti EU da ona nije tek skup broja institucija, već da je sačinjavaju osobe. Nažalost primjećuje se često da se svaka rasprava lako pretvara u diskusiju o brojkama. Nema građana, već izbora. Nema migranata, već kvota. Nema radnika, već gospodarskih indikatora. Nema siromašnih, već pragova siromaštva, istaknuo je. 

Konkretno obilježje osobe je tako svedeno na apstraktno načelo, što je ugodnije. Ponovivši poziv na prihvat migranata, Papa je također priznao potrebu opreznog upravljanja koje zahtijeva otvoreno srce ali i mogućnost pune integracije novopridošlih, koji moraju moći upoznati, poštivati i usvojiti kuturu i tradicije nacije koja ih je prihvatila. 

Papa je na kraju pozvao kršćane da dokažu kreativnost kako bi Europa održala obećanje mira koje su željeli njezini utemeljitelji. 

Nakon što je izabran  2013. Jorge Bergoglio, prvi neeuropski Papa se pokazao kao zahtjevni pobornik Europske unije, koju je pred Europskim parlamentom u studenom 2014. u Strasbourgu usporedio s "umornom bakom".

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 257 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja