Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Pahor je istaknuo je da slovenski i hrvatski narod u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti

Pahor: Hrvatska je prijatelj i partner, no od arbitražne presude ne odustajemo

 

Pahor

 

Novosti iz svijeta

 

 

HRVATSKA je za Sloveniju susjedna i prijateljska država te partnerica u Europskoj uniji i NATO savezu, ali se Slovenija ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični prijepor konačno riješen i to kompromisom, izjavio je slovenski predsjednik Borut Pahor, u govoru prilikom tradicionalnog prijema za veleposlanike stranih država akreditirane u Ljubljani, koji se održava početkom svake godine.

 

"Arbitražna presuda nije dala ni Sloveniji ni Hrvatskoj sve što su one zahtijevale, no riječ je o kompromisu s kojim možemo živjeti. Što je još važnije, taj kompromis omogućuje nam da i ubuduće razvijamo naše partnerstvo i prijateljstvo", kazao je u obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik.

"Hrvatska, na žalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga", dodao je Pahor.

...

 

Kaže da Hrvatska i Slovenija nikad nisu bile u oružanom sukobu

Istaknuo je da slovenski i hrvatski narod u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti, te izrazio očekivanje da će se Europska komisija jače angažirati na provedbi arbitražne presude, u dijalogu svih strana.

Da bi došlo do rješenja prijepora i implementacije arbitražne presude, potreban je bilateralni dijalog na svim razinama kako bi se sačuvao postignuti visoki stupanj svekolike suradnje i međususjedska suradnja, a isto tako i angažman Europske komisije, kazao je Pahor, dodavši da mnogo očekuje od razgovora predsjednika Komisije s obojicom premijera.

Kad je riječ o arbitraži i njenoj primjeni, Pahor je ocijenio da je u osnovi to pitanje afirmacije vladavine prava u Europskoj uniji te da u tom smislu primjena arbitraže može poslužiti ubuduće u odnosima članica.

"U pogledu svega gdje za to ima mogućnost, Slovenija će sa svoje strane presudu implementirati, ali s jasnim ciljem da izbjegne zaoštravanja i incidente, kazao je Pahor, uz ocjenu da su na slovenskoj strani i "međunarodno pravo i šira međunarodna zajednica", te da će Slovenija na arbitražnom rješenju i njegovoj provedbi ustrajati "bude li potrebno i dugo vremena".

 

Dok ne dođe do pune implementacije arbitražne presude, Slovenija i Hrvatska trebale bi naći način da se kroz svestrani dijalog "razvije formula za suživot koja će omogućavati dobru međususjedsku suradnju", naveo je slovenski predsjednik u dijelu govora diplomatima koji se odnosio na odnose s Republikom Hrvatskom.

Pahor je naglasio da Slovenija želi dobre odnose sa svim zemljama u svijetu i sa svojim susjedama, da je riječ o demokratskoj i stabilnoj državi u najpovezanijem dijelu Europe, da će ovogodišnji parlamentarni izbori proteći korektno i da će se politička stabilnost Slovenije održati.

Pahor je ponovio i potporu Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovu putu u euroatlantske integracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, osobito u BiH, te dodao da vjeruje da to brine i sve druge europske zemlje.

 

Foto: 1.EPA/ANTONIO BAT

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 184 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja